Рівне:

Створення та просування сайтів

Пенсіонерам-чорнобильцям неправомірно відмовляють у перерахунку пенсії

Останні новини 07-лип, 2009, 15:329 prov 3 210
Пенсіонерам, які є інвалідами захворювань, пов’язаних з наслідками аварії на Чорнобильській АЕС, в управліннях Пенсійного фонду неправомірно відмовляють у проведенні перерахунків їхніх пенсій відповідно до законодавчо визначених розмірів. Про це, зокрема, свідчить аналіз звернень цієї категорії громадян до центру права РОГО „Комітет виборців України” в місті Сарни.
Зі слів юриста Рівненського КВУ В’ячеслава Горбенка, останнім часом пенсіонери почали звертатися з письмовими заявами до районних управлінь Пенсійного фонду щодо проведення перерахунків їхніх пенсій відповідно до законодавчо визначених розмірів. Однак найчастіше люди у відповідь отримують стандартні листи-відписки, в яких вказується, що перерахунок пенсії посадовці цього органу провести не можуть, оскільки визначення мінімального розміру пенсії за віком надано лише в статті 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Зокрема, як зазначається в листах, частиною 1 цієї статті встановлено, що при наявності у чоловіків 25 років, а у жінок 20 років страхового стажу, мінімальний розмір пенсії встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Частиною 3 цієї ж статті встановлено, що мінімальний розмір пенсії за віком застосовується виключно для визначення пенсій, призначених за Законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Отже, цей розмір не може бути застосований для перерахунку пенсій за Законом „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. І на підставі таких обґрунтувань, як правило, громадянам відмовляють у здійсненні перерахунку пенсії.
На думку пана Горбенка, відмови з таким обґрунтуванням з боку управлінь Пенсійного фонду суперечать практиці Верховного Суду України в цьому питанні. Так, ще восени 2008 року колегія суддів Судової палати в адміністративних справах ВСУ розглянула справу громадянина Вороніна М.А. за його позовом до управління Пенсійного фонду України в Старобільському районі Луганської області про перерахунок пенсій. У постанові Верховного Суду було зазначено, що положення частини 3 статті 28 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, на думку колегії суддів, не є перешкодою для застосування зазначеної величини (мінімального розміру пенсії за віком) для розрахунку інших пов’язаних із нею пенсій чи доплат, оскільки чинним законодавством не встановлено іншого мінімального розміру пенсії за віком, крім передбаченого частиною 1 цієї статті.
Враховуючи це, В’ячеслав Горбенко радить інвалідам-чорнобильцям, яким в офіційних відповідях управління Пенсійного фонду будуть вказувати саме таку мотивацію, не брати її до уваги. Адже судова практика Верховного Суду, що є найвищою судовою інстанцією в Україні, у таких справах схилилася на сторону громадян. Тому в таких випадках варто відстоювати свої права, звертаючись до районного суду за місцем проживання чорнобильця з адміністративними позовом про визнання бездіяльності управління Пенсійного фонду протиправною.
Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ

У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами ви можете звернутись до центрів права Рівненської обласної громадської організації „Комітет виборців України” в містах Рівне, Сарни і Дубно й безкоштовно отримати інформаційну та правову допомогу.
Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Адреса центру права в Дубному: вул. Грушевського, 112, 2 поверх. Тел.: (03656) 4-53-87.
Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.
Дні прийому громадян – вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.
Схожі новини
Коментарі - всього 1

kuznja 05-гру, 23:28

К О Р О Т К О
Позивач у липні 2009 році звернувся в Тернопільський суд з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України м. Тернополя про призначення державної та додаткової пенсії відповідно до ст.ст. 49, 50, ч. 4 ст. 54, ст. 55, ч. З ст. 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»
Тернопільський суд постановив:
Позов задовольнити частково.
Визнати діяльність Управління Пенсійного Фонду України м. Тернополя незаконною та винною.
Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України м. Тернополя провести перерахунок та виплату з 22 травня 2008 року по 31 грудня 2008 року включно Ковалю Борису Івановичу заборгованості з державної пенсії в мінімальному об'ємі у розмірі 8 мінімальних пенсій за віком та з додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, у розмірі 75 % мінімальної пенсії за віком, виходячи виключно із законодавчо визначеного розміру мінімальної пенсії за віком.
В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

ЗАПИТАННЯ до суду – А, що хіба вже у 2009 році дія ст.ст. 49, 50, ч. 4 ст. 54, ст. 55, ч. З ст. 67 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» призупинена, чи вже не діють Українські закони, а лиш постанови, чи що?????!!! ПАРАДОКС і НІСЕНІТНИЦЯ!!!

Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору