Рівне:

Створення та просування сайтів

Крапку у справі щодо внесків підприємців-«спрощенців» до Пенсійного фонду може поставити Конституційний Суд

Рівненська область 06-лис, 2009, 13:369 Lobanovskiy 1 371
Президент України своїм Указом № 890/2009 від 2 листопада 2009 року «Про зупинення дії окремих постанов Кабінету Міністрів України» зупинив дію постанов уряду, за якими підприємці, які сплачували єдиний податок, мали ще додатково щокварталу сплачувати внески до Пенсійного фонду.
Про це повідомляє Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ.


В Указі наголошено, що визначення актами Кабінету Міністрів порядку сплати єдиного податку та внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами - підприємцями, які є громадянами України та провадять підприємницьку діяльність за межами України, а також встановлення розмірів страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування, порядку сплати та зарахування сум таких внесків не відповідає Конституції України. Адже відповідно до неї кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом; система оподаткування, податки і збори встановлюються законом; основи соціального захисту визначаються виключно законами України, а відтак, не відповідає й конституційним приписам, за якими єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент – Верховна Рада України, до виключних повноважень якої належить прийняття законів.
Таким чином, уряд, видавши зазначені постанови, порушив також норми Основного Закону держави, за якими Конституція України має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй; органи виконавчої влади зобов’язані здійснювати свої повноваження у встановлених Конституцією України межах та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; Кабінет Міністрів України у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією України; Кабінет Міністрів України видає постанови і розпорядження в межах своєї компетенції.
Разом з цим Указом Президент вніс подання до Конституційного Суду України, щоб там дали конституційну оцінку зазначеним постановам уряду.
На думку юриста РОГО «Комітет виборців України» В’ячеслава Горбенка, скоріше за все розгляд апеляційної скарги Міністерства Юстиції України на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, якою було задоволено позови понад 2 тис. підприємців і визнано нечинною вказану постанову Уряду, апеляційним судом буде зупинений. Оскільки відповідно до пункту 3 частини 1 статті 156 Кодексу адміністративного судочинства України суд зупиняє провадження по справі в разі неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного судочинства.
Тож пан Горбенко радить підприємцям-спрощенцям поки поспішати з оплатою таких внесків до Пенсійного фонду.


У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами ви можете звернутись до центрів права Рівненської обласної громадської організації „Комітет виборців України” в містах Рівне, Сарни і Дубно й безкоштовно отримати інформаційну та правову допомогу.
Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Адреса центру права в Дубному: вул. Грушевського, 112, 2 поверх. Тел.: (03656) 4-53-87.
Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.
Дні прийому громадян – вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору