Рівне:

Створення та просування сайтів

Незахищеність комунального господарства

Актуально 21-вер, 2006, 11:509 prov 1 047
Погіршення фінансового стану підприємств житлово-комунального господарства з кожним роком cтає все відчутніше. Цього року ця галузь понесла збитки на 25% більше, ніж у минулому році. Чи реально провести реформу комунальної галузі на місцях?
Перший заступник Сарненського міського голови Володимир Федорович відразу наголосив, що більшість будинків в місті потребує капремонту. А для відновлення комунальної інфраструктури потрібні чималі надходження. На превеликий жаль, міська рада не має таких коштів. Тому для утримування житлового фонду не завадило б залучити приватні підприємства. Наступним кроком для реформування ЖКГ має стати Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які обрали б ініціатора, який укладав би угоди з підприємством, яке буде утримувати жилий будинок та прибудинкові території. Наступна сходинка для втілення цієї мети — підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. Тут же випливає інша проблема — боржники за квартплату, майже 30% населення міста не сплачує за квартиру.
На обслуговуванні будинкоуправління знаходиться 206 житлових будинків. Їх кількість збільшилась завдяки закону про передачу відомчого житлового фонду на догляд будинкоуправління. За чотири роки “під свою опіку” взяли 80 будинків в жахливому стані від львівської залізниці, військової частини, льонозаводу. Будинки потребують капітального ремонту. Інколи люди просять пологодити зовнішні труби, кабелі, так як вони рахуються на їхньому балансі. Тоді як це “парафія” водопостачання і РЕСу. Тому слід зазначити, що КП “Будинкоуправління” обслуговує все, що знаходиться всередині будинку. Через ці непорозуміння варто розписати функції кожного комунального господарства. Забезпечити це зможе реформа ЖКГ, яка передбачає розподіл обов’язків між постачальниками послуг.
Аналізуючи фінансово-господарську діяльність підприємства за перше півріччя 2006 року отримано доходів 658,9 тис. грн., за відповідний період минулого року — 423,3 тис. грн. Це пояснюється тим, що у 2006 році збільшився тариф на кварплату на 35% (що становить 43 копійки за один метр квадратний, а підприємствам — 46), збільшили надання інших додаткових платних послуг для населення та підприємств, а також відшкодовано в 2006 році за 2005 рік дотацію в різниці тарифів, що в загальній сумі доходу становить 23,6%.
Що ж стосується допомоги держави, то вона була лише до 1998 року у вигляді дотацій, матеріалів. На сьогоднішній день будинкоуправління знаходиться на контрактній угоді з міською радою. Умови угоди: сплачувати податки, зарплату працівникам, утримувати “структуру на плаву”. Боротися з неплатниками комунальники вимушені самі, адже 60% квартир уже приватизовані, надалі залишаючись на їхньому обслуговувані. Певно перевиховати неплатників неможливо, потрібні інші методи впливу на ситуацію.
Щоб захистити комунальні підприємства від збитковості створена програма реформування і розвитку ЖКГ в Сарненському районі на 2002 - 2010 роки, де передбачено підвищити ефективність та надійність його функціонування, забезпечити сталий розвиток для задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах відповідно до встановлених нормативів. Із - поміж запропонованих тут ідей — більш ефективне використання об’єктів державної і комунальної власності шляхом зміни структури діючих підприємств, укладення договорів оренди та концесій, договорів управління майном, приватизація підприємств ЖКГ.
Еліна Суліма,
Сарни.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору