Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівному обговорили необхідність внесення змін до Конституції

Останні новини 23-вер, 2009, 12:109 Lobanovskiy 953
Необхідність внесення змін до Конституції України обговорили 22 вересня в Рівненському Будинку вчених представники громадських організацій, науковці, юристи, журналісти, а також представники виконавчої влади, які були учасниками круглого столу, організованого РОГО «Комітет виборців України».
Про це Провінційці повідомив Святослав Дубов з інформаційний відділу РОГО КВУ.


Обговорення відбувалося в контексті внесеного Президентом проекту Закону „Про внесення змін до Конституції України”. На заході обговорювались слабкі та сильні сторони запропонованих змін. Особлива увага приділялася питанням, які є сферою компетенції організації, а саме: виборчим процесам, відповідальності влади перед виборцями, складу та структур і законодавчого органу, проблемам місцевого самоврядування тощо.
Так, щодо запропонованих Президентом пропозицій скасувати депутатську недоторканність та ввести імперативний мандат, то, на думку більшості учасників круглого столу, ці питання наразі не є настільки суттєвими, щоб вирішити головні проблеми держави на сьогодні. Адже чи не кожна політична сила перед кожними виборами у своїх передвиборчих програмах обіцяє скасувати недоторканність народних обранців. Однак, попавши до влади, ще жодна з них цієї обіцянки реально не виконала.
На думку учасників заходу, перш за все потрібно підвищити відповідальність народних обранців за виконання своїх передвиборчих обіцянок, а також ввести інститут конституційної відповідальності. Оскільки існування політичної відповідальності, на яку вказують політики, на практиці є лише декларативним явищем. Більшість присутніх зійшлись на думці, що нинішня система виборів депутатів є такою, яка не виправдала себе. Її обов’язково треба змінювати на таку, що дозволить людям обирати в депутати конкретних людей, а не голосувати за закриті нікому невідомі списки політичних партій або блоків на чолі з їхніми відомими лідерами.
Досить спірним є також запропонована Президентом у своєму проекті змін до Конституції пропозиція запровадити двопалатний парламент. Як вважає завкафедри філософії і конституційного права Міжнародному економіко гуманітарного університету ім. Ст. Дем’янчука Андрій Матвійчук, на сьогодні це лише може призвести до ще більшого затягнення процедури прийняття законів в Україні, особливо тих, які потрібно буде приймати негайно.
Більшість учасників заходу підтримали ініціативу Президента щодо реформи місцевого самоврядування, відповідно до якої будуть створені виконавчі комітети районних та обласних рад, а районних та обласних держадміністрацій не буде як таких. На їхню думку, це значно підвищить ефективність роботи органів влади на місцях.
Також була схвалена пропозиція Президента про підвищення мінімального вікового цензу для суддів та необхідності обов’язкового проходження ними навчання в закладі спеціальної підготовки суддів.
Підсумовуючи результати дискусії, всі її учасники дійшли висновку, що вносити зміни до Конституції варто, адже це є невід’ємною частиною державотворчого процесу будь-якої молодої держави. Однак їх не можна проводити перед безпосереднім початком виборчого процесу. Також будь-які зміни до головного закону держави мають готуватися перш за все професіоналами, а не просто політиками.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору