Рівне:

Створення та просування сайтів

Україно-Польська співпраця для ефективного розвитку Поліських територій

Останні новини 24-вер, 2009, 14:039 Lobanovskiy 930
Кожна країна, вибудовуючи свої зовнішньополітичні пріоритети, насамперед звертає увагу на своїх сусідів, на своє так зване близьке зарубіжжя. Історично склалося так, що Польща й Україна є добрими сусідами.
За останні півстоліття співпраця між нашими країнами знала різні періоди, ми пройшли через етапи розквіту та занепаду. Але протягом останнього десятиріччя партнерство з кожним роком стає міцнішим.
Не останню роль у цьому зіграла “Чорнобильська програма відродження та розвитку” (ЧПВР) - проект, який впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні, що сприяє розвитку постраждалих територій шляхом розвитку місцевих громад.
Діяльність програми розпочалася у 2002 році та поширюється на чотири найбільш постраждалі від Чорнобильської катастрофи області України: Київську, Житомирську, Чернігівську та Рівненську. Діяльність Проекту не стосується безпосередньо «Чорнобильської зони відчуження» або «сіл довкола Чорнобиля».
У результаті роботи Проекту створено і діють 279 організацій громад (ОГ) у 192 селах (які налічують більше 20 тис. членів). Вони вирішують нагальні соціально-економічні проблеми сіл, включно з такими як: відбудова водопроводів та проведення газифікації, реконструкція шкіл, лазень, ФАПів, амбулаторій, створення молодіжних, громадських та побутово-сервісних центрів, тощо.
Крім того, «Чорнобильська програма відродження та розвитку» постійно сприяє розширенню інституційних можливостей, зміцненню потенціалу організацій та установ, що своєю діяльністю мають сприяти соціально-економічному розвитку та екологічному відродженню Чорнобильських регіонів.
Нагадаємо, що весною цього року ЧПВР ПРООН та «Інститутом регіонального розвитку», м. Щецин (Польща) був організований візит польської делегації на нашу поліську землю, метою якого було налагодження двосторонньої співпраці, що дозволить впровадити низку спільних ініціатив та проектів, які сприятимуть ефективному соціально-економічному розвитку постраждалих територій. Даний візит був першим етап двосторонньої співпраці.
Другим етапом став візит української сторони.
Так, нещодавно, виконуючий обов’язки голови Сарненської райдержадміністрації Сергій Потапович та заступник голови райдержадміністрації Тетяна Сухарєва відвідали м. Старгард Щецінський Старгардського повіту Республіки Польща, де вони зустрілися із старостою Старгардського повіту Вальдемаром Гілем.
В перебігу візиту було обговорено низку питань, що дозволять впровадити низку спільних ініціатив та проектів, які сприятимуть ефективному соціально-економічному розвитку територій, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.
За результатами візиту підписано Угоду про наміри між Старгардським повітом та Сарненським районом щодо міжнародної співпраці в рамках Програми “Партнерська співпраця гмін та повітів Західнопоморського воєводства з населеними пунктами центральної України”.
Варто зазначити, що третім етапом буде стажування та візити з обміну досвідом для спеціалістів за різними напрямками. Особливий наголос робитиметься на систему надання послуг (дозвільна документація, реєстрація, інформування), методи залучення інвестицій та організацію культурних заходів. Основними учасниками стануть працівники економічних, інформаційних та комунальних відділів з районних адміністрацій, міських та сільських рад Поліського регіону.
Сподіваємось, що ефективністю українсько-поліських відносин є не тільки нові ділові контакти, але у майбутньому спільні проекти, ринки збуту, які переростуть у тісну і взаємовигідну співпрацю.

Україно-Польська співпраця   для ефективного розвитку Поліських територій


Україно-Польська співпраця   для ефективного розвитку Поліських територій
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору