Рівне:

Створення та просування сайтів

Несвоєчасне звернення до лікарів та наявність супутньої хронічної патології – основні причини смерті від пневмонії на Львівщині

Львівська область 12-лис, 2009, 10:209 Lobanovskiy 932
Заступник начальника Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микитчак проаналізувала летальні випадки, які мали місце на Львівщині під час епідемії грипу.

Даний аналіз летальності засвідчив, що у більшості випадків мав місце стрімкий (в окремих спостереженнях – блискавичний) перебіг захворювання, тотальне ураження легеневої тканини, що приводило до критичної дихальної недостатності з розвитком поліорганної недостатності.

Основними передумовами несприятливого перебігу були:

1. Недооцінка пацієнтами важкості свого стану і, як наслідок, відмова від своєчасного звернення за медичною допомогою. Зокрема, першу добу від моменту захворювання були госпіталізовані лише 5,4% від усіх померлих. Майже 58% від усіх померлих були госпіталізовані в лікарні після 5-ти діб від початку хвороби.

2. За даними реєстрації летальних випадків впродовж доби від госпіталізації – померли 33,78% пацієнтів, що були госпіталізовані в ЛПЗ області, до 3-х діб від госпіталізації померло 64,8% від усіх померлих пацієнтів, що свідчить про важкість стану осіб, що поступили на лікування в ЛПЗ.

3. Наявність у пацієнтів супутньої соматичної патології, яка обтяжувала перебіг захворювання. Від усіх померлих пацієнтів 33,8% страждали супутніми хронічними захворюваннями (ожиріння, цукровий діабет, хронічні обструктивні захворювання органів дихання, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, вада серця, розсіяний склероз, системні захворювання сполучної тканини, цироз печінки, зоб, хвороба Верльгофа і т.п.).

4. Резистентність патологічного процесу до призначеної терапії та розвиток незворотніх змін організмі. У більшості хворих, які померли від грипу виявляються прояви важкого грипозного токсикозу, де на перший план виступає загальна інтоксикація, обумовлена цито- і вазопатичною дією віруса. На секції у трахеї та бронхах виявляється тотальна гіперемія слизової оболонки (серозно-геморагічне запалення) з множинними крапковими крововиливами та сірі ділянки некрозів. Уражень легень у всіх випадках є двобічним та тотальним. У випадках блискавичного перебігу грипу мав місце токсичний геморагічний набряк легенів (велика червона волога легеня). Як показали патанатомічні розтини і гістологічне вивчення зразків тканин, навіть при наявності сучасної дихальної апаратури зміни в легенях були незворотніми (тобто пізнє звернення на лікування).

Таким чином, пізня госпіталізація пацієнтів та наявність хронічної супутньої патології в поєднанні з важким токсичним перебігом інфекційної патології стали вирішальними для летального завершення захворювання.

Слід зазначити, що серед більш 200 хворих з пневмоніями, які поступили в Регіональний фтизіопульмонологічний центр з початку епідемії, при вчасному зверненні і отриманні лікування відповідно до алгоритмів лікування даної патології 95% мають позитивну клініко-лабораторну та рентгенологічну динаміку. У більшості хворих така динаміка спостерігається впродовж перших 2-3 діб.

Для довідки:

За період з 19 жовтня по 10 листопада 2009 року у Львівській області зареєстровано:

1. Захворіли грипом і ГРІ – 166542 осіб

2. З 29 жовтня 2009 року (дата оголошення епідемії грипу в Україні ) госпіталізовано – 7465 осіб

3. Виписано зі стаціонарів, що перехворіли грипом і ГРІ – 3881 осіб

4. Зареєстровано 78 летальних випадків (д-з: негоспітальна пневмонія), з них 1 дитина у віці до 18 років, 2 вагітних жінки

5. Захворіли 3143 медичних працівників, з яких госпіталізовано – 257 медпрацівників

6. Серед померлих осіб :
- 22 мешканців м. Львова
- 7 мешканців м. Червонограда
- 4 мешканців м. Дрогобича
- 4 мешканців м. Стрия
- 4 мешканців Жовківського району
- 4 мешканців Самбірського району
- 4 мешканців Пустомитівського району

Про це повідомляє Львівська обласна державна адміністрація.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору