Рівне:

Створення та просування сайтів

Громади Хмельниччини отримують нові можливості для розвитку

Хмельницька область 19-лис, 2009, 11:439 Lobanovskiy 844
Днями відбулося чергове засідання Хмельницької обласної координаційної ради проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», членами якої є заступник голови облдержадміністрації Володимир Кирилюк та заступник голови обласної ради Валентин Грищук.
Головним підсумком засідання є рішення про використання додаткової квоти під назвою «40+» для Хмельницької області від Проекту Європейської Комісії та Програми розвитку ООН. Таким чином передбачається, що на розгляд керівництва Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» наступного року будуть подані 7 проектів від сільських та селищних громад області по основній квоті «40» та ще близько 10 додаткових проектів за квотою «40+». Загальна сума грантів від Проекту становитиме близько 400 тисяч доларів США.
Нагадаємо, що громади, які хочуть реалізувати в себе власні проекти, мають затвердити їх рішенням районного Форуму місцевого розвитку й подати на затвердження керівництву Проекту. А до того – мати зареєстроване громадське об’єднання. Європа ж при цьому виділить лише половину від потрібної суми. Другу половину коштів мають віднайти органи районної влади та сама громада.
Обласна координаційна рада рекомендувала головам Шепетівської, Красилівської, Деражнянської та Городоцької райдержадміністрацій надати інтенсивну допомогу громадам попередньо відібраних сіл, аби вони вчасно відпрацювали та подали на затвердження свої мікропроекти. Тож відповідно до затвердженої для Хмельниччини основної квоти у сорок мікропроектів наступного року мають шанси покращити своє життя сім громад: Плесенська, Корчицька та Вербовецька Шепетівського району, Явтухівська і Волосівська – Деражнянського, Яворовецька – Красилівського та Лісоводська Городоцького району. Якщо ж якась із сільських рад не зуміє належним чином організувати розпочату справу і не подасть свій проект на затвердження, їхню невикористану квоту в 10 тисяч доларів використає інша громада з резервного списку.
Над тим, аби використати на благо своїх громад резервну квоту «40+» (128 тис. дол.) працюють нині голови Славутської, Шепетівської, Ізяславської, Білогірської, Красилівської, Летичівської, Деражнянської та Городоцької райдержадміністрацій і районних рад.
Значну допомогу тут надають і добровольці проекту «Корпус волонтерів для сільських громад України», який реалізується за підтримки Української Громади. За їх допомогою громадські організації нещодавно створені у селищі Грицеві й селі Судилкові Шепетівського району та в селі Христівці на Ізяславщині
Перший проект, який прагне реалізувати новостворена Грицівська ГО «Альтернатива» – встановлення металопластикових вікон у Грицівському вищому професійному училищі №38.
Громадську організацію «Наше Відродження» у Христівці заснували другого листопада. А вже наступного дня тут розпочали створення «Центру дозвілля та розвитку громади», який працюватиме над культурним розвитком, подоланням бідності серед сільського населення, підвищенням рівня освіченості громади. Важливими напрямками роботи громадської організації будуть також забезпечення гендерної рівності та подолання негативних суспільних явищ, зокрема насильства в сім’ї.
В найбільшому селі Хмельницької області – Судилкові – громадську організацію під назвою «Асоціація соціально-економічного розвитку громади Судилкова» створили п’ятого листопада. Її завданням є заміна вікон у сільській школі.
За словами Володимира Кирилюка, перші результати, досягнуті громадами області, стали прикладом для інших і сьогодні все більше сільських громад мають бажання співпрацювати з Проектом ЄС /ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

О. Севастьянов
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору