Рівне:

Створення та просування сайтів

Лікарі Рівненщини обурені політизацією теми грипу

Рівненська область 20-лис, 2009, 09:329 Lobanovskiy 786
Надмірна політизація епідемії грипу викликала шквал обурення у медиків Рівненщини. Упродовж останніх тижнів над темою грипу розмірковують та роблять висновки ті, хто не має безпосереднього відношення до боротьби з епідемією в країні. Зокрема, поширена в мережі Інтернет «заява відомих лікарів», досить «оригінально» інтерпретує причини та регіональні ознаки виникнення грипу. На жаль, ця інтерпретація далека від професійної. Це і не дивно, адже готували заяву політики, а підписували лікарі, які за характером своєї спеціалізації ґрунтовно необізнані з епідеміологією грипу, серед яких урологи, травматологи, хірурги, онкологи.
Поява каліфорнійського грипу в Україні відбулась зовсім не раптово. Адже вперше збудник А Н1N1 ідентифіковано серед хворих в Мексиці. Поступово епідемія грипу охоплювала все нові території, а кількість хворих збільшувалась і врешті-решт досягла України.
Лабораторна діагностика грипу і, зокрема, штаму А Н1N1 – справа непроста, яка вимагає тривалого часу і спеціально обладнаних лабораторій. Ідентифікація вірусу на сьогодні здійснюється далеко не у всіх країнах. Справді, перші спалахи каліфорнійського грипу зафіксовано саме в західних областях України, проте цьому є пояснення – саме Захід України межує з країнами Європи, звідки й поширюється епідемія. Дивним виглядає твердження у «заяві відомих лікарів», що «такі розумні віруси не переступають кордони областей». Насправді епідемія поступово поширюється і на решту території держави.
Вкрай оригінальною виглядає теза про те, що «створити штучну епідемію – справа елементарна, розуміє кожен». Звісно, «кожен», може й розуміє, але лише фахівці знають, що таке під силу лише достатньо потужним і добре оснащеним спеціальним лабораторіям з висококваліфікованим персоналом, що застосування бактеріологічної зброї на практиці – справа зовсім неелементарна, що сьогодні є надійні методики, які дозволяють ідентифікувати штам і місце виготовлення збудників інфекційних хвороб, що в результаті виключає анонімність ініціаторів подібних терористичних акцій. Але це – для фахівців, для решти – “справа елементарна…”.

Через надмірну політизацію епідемії грипу медики Рівненщини звертаються до безпосередніх учасників передвиборчого процесу, усіх тих, хто з корисливою метою маніпулює найдорожчим – людським здоров’ям та життям:
«Ми, лікарі, які безпосередньо спеціалізуємося у лікуванні хворих пандемічним грипом, констатуємо наступне:
1. Епідемія грипу носить загрозливий характер не тільки для окремого регіону, а й для всієї України. Її розвиток та розповсюдження носить класичний характер для подібного інфекційного захворювання;
2. Політики у ганебній справі заробітку на біді використовують усі можливі засоби залучення лікарської громади, відштовхуючи їх на непрофесійні емоційні вчинки, які не додають авторитету медицині і не допомагають людям.
3. До вибуху епідемії не був готовим ніхто – ні влада, ні заклади охорони здоров’я, ні населення. Але саме працівники галузі охорони здоров’я показали приклад екстреної мобілізації зусиль на її подолання, без істерії та пошуку винних, демонструючи фаховість, оперативність та відповідальність і, в той же час, долаючи паніку серед населення та розгубленість влади, змушуючи їх приймати дієві заходи реагування.
4. Система охорони здоров’я потребує реформування та інших підходів до фінансового та технічного забезпечення.
Сьогодні ситуація вимагає максимуму зосередженості на вирішенні проблем лікування та профілактики, а не участі в перетягуванні політичного канату, примушуючи лікарів забути про своє суспільне покликання.
Звертаємося до усієї лікарської громади з проханням дотримуватись принципів фаховості та об’єктивності в оцінці ситуації навколо будь-якої захворюваності, незважаючи на рівень незадоволеності життям та політичні симпатії чи антипатії. Хворі від нас чекають професійної допомоги, а не демонстрації власних політичних позицій. Адже своє лікарське покликання ми повинні підкріплювати щодня, а свою політичну позицію – у день виборів. Саме в цьому ми вбачаємо свій громадський обов’язок.
Звертаючись до політиків та політичних сил України, закликаємо вас здобувати прихильність виборців реальними справами, а не втягуванням у політичні маніпуляції працівників медичної галузі».
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору