Рівне:

Створення та просування сайтів

У полоні віртуального світу

Суспільство 27-лис, 2009, 11:169 prov 1 085
Користувачів українського Інтернету в жовтні 2009 року побільшало на 6,64% порівняно з вереснем. Таким чином, загальна кількість унікальних інтернет-користувачів у нашій країні досягла 13 158 030. Першість тримає київський регіон. Його частка складає 60,14% від загальної кількості аудиторії. Далі йдуть Одеса (5,14%), Харків (5,39%) Дніпропетровськ (4,92%), Донецьк (4,82%), Львів (2,83%), Крим (2,80%), Запоріжжя (1,80%). Їх сумарна частка складає 24,9%. Найменшу активність користувачів інтернету зафіксовано в Чернівецькій та Житомирській областях - всього по 0,17%. На інші регіони припадає 10, 5% прихильників мережі.
Тобто, від 10 до 25% жителів України активно працюють в Інтернеті. Для порівняння, в США систематично заходять у глобальну мережу 69,6% населення країни, в Німеччині - 61,3%, у Великобританії - 50,3%, Франції - 50,3%, Польщі - 29,9% та в Росії -16,5%. Назагал, 50,9% жителів ЄС користуються глобальною мережею.
В наш час практично неможливо знайти школяра, який би не „заходив” до Інтернету. Адже „віртуальна реальність”, швидко розростаючись і перетворюючись у суттєве продовження реального світу, стала невід’ємною частиною нашого життя. Кожен, хто хоч раз спробував користуватися Інтернетом, неодмінно буде повертатися до мережі знову і знову. Інтернет – це світ, у якому будь-хто може репрезентувати себе у будь-якій ролі. Це своєрідна віртуальна гра, яка швидко стає частиною реального життя. Насамперед заручниками глобальної павутини стають підлітки, адже у мережі можна не лише швидко знайти багато цікавої та корисної інформації, але й однодумців, нових друзів з найвіддаленіших куточків земної кулі, і навіть кохання. Останнім часом віртуальні знайомства стали дуже популярними. Їх зазвичай пов’язують із розвагами, проте іноді люди справді в такий спосіб знаходять свою другу половинку.
Глобальна мережа має масу позитивних сторін, проте, за класикою жанру, є й зворотний бік медалі. Зі зростанням популярності Інтернету стали проявлятися його негативні впливи. Зокрема, зросла кількість людей, що потрапили в міцні сіті всесвітньої павутини і проводять у її просторі по 14-18 годин на добу. Таку поведінку психологи називають залежністю і порівнюють її з тютюнопалінням, токсикоманією, наркоманією. Фахівці зазначають, що ця форма залежності є досить небезпечною і з часом може переходити в манію, позбутися якої досить важко. За даними різних досліджень, сьогодні близько 10% інтернет – користувачів у всьому світі є залежними. Згідно з розрахунками, за декілька років ця кількість збільшиться у 2,5-3 рази.
Також до негативних особливостей Всесвітнього простору можна віднести часте розміщення на веб-сайтах недостовірної, або й взагалі придуманої інформації, що дезорієнтує людей, а в деяких випадках може викликати суспільну паніку.
Проте, незважаючи на всі недоліки Інтернету, він став практично незамінним у сучасному житті, і боротися з ним марно - можна програти в нерівному двобої. Наприклад, пропозиція Елтона Джона припинити роботу глобальної мережі на п’ять років одразу відгукнулася масовим незадоволенням у всьому світі. Тому спеціалісти дають єдину пораду – користуватися Інтернетом у розумній кількості і не надавати перевагу віртуальному життю над реальним.
Вікторія РИЧКО, Рівне


Коментар психолога
Інтернет сам по собі — дуже корисна річ. Інша справа, якщо ним зловживати – це може бути досить небезпечним для психічного здоров’я. Ось декілька фактів з точки зору негативного впливу Інтернету на психічне здоров’я людини: - Часто формується залежність від комп’ютерних ігор, які замінюють реальне життя. Людина втрачає апетит, інтерес до оточуючих, близьких, дітей. Комп’ютерна ігрова залежність досить важко піддається лікуванню.
- Розвивається сприйняття навколишнього світу як переважно кібер-просторового, де немає ніяких обмежень і завжди можна виправити помилку, „перезавантаживши” комп’ютер. Насправді перебування у кіберпросторі призводить до звуженості свідомості, і коли людина, наприклад, виходить на дорогу з інтенсивним транспортним рухом після тривалого сидіння за комп’ютером, можливі непередбачувані ситуації.
- Нерідко відбувається маніпулювання свідомістю з Інтернету. Використовуючи спеціальним чином підібрані ряди кольорів, слів-команд і т. п., можна змусити особу робити те, що в нормальному стані вона не зробила б.
- Тривале перебування у віртуальному світі може привести до втрати власної особистості з набуттям характеристик персонажу комп’ютерної гри через механізм ідентифікації з ним.
- Легка доступність до найрізноманітнішого сексуального матеріалу в Інтернеті може розвинути або підштовхнути до нав’язливого сексуального самозадоволення. Відомо, що сексуалізація є одним із найбільш ефективних та часто використовуваних способів упоратися з тривогою людини і може прикривати іншу психологічну потребу або ж страх перед нею.


Олександр Турченюк, психолог-психотерапевт, груповий психоналітик
м.Рівне. „Кабінет психологічної допомоги”
Тел. (067) 362-59-38
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору