Рівне:

Створення та просування сайтів

Вакцинація: за і проти

Суспільство 04-гру, 2009, 13:059 prov 1 067
Епідемія грипу стала приводом для відновлення дискусії про необхідність вакцинації. Президент України Віктор Ющенко закликав українців до її проведення.
Проте, наскільки безпечною є вакцина, пан Рєзніков точно не відповів, і додав, – як кожне медичне втручання, вакцина від грипу має свої плюси та мінуси, і тут кожен повинен вирішувати самостійно – щеплюватися йому чи ні. Адже вакцинація призначається людині індивідуально з огляду лікаря і залежно від особливостей організму.
– Я, як лікар, можу сказати, що щеплюватися все таки потрібно, - додав пан Анатолій, – адже випадки ускладнень від вакцини проти грипу не так часто зустрічаються, а від хвороби люди вмирають – кількість смертей від грипу та ускладнень від нього на Рівненщині сягає одинадцяти.
Поки питання щеплення від грипу обростає чутками, в Україні проходять реєстрацію дві вакцини – канадського та російського виробництва. Проте це не є свідченням того, що вакцини саме цих виробників застосовуватимуть для масових щеплень. Наразі уряд планує закупити 15 мільйонів доз вакцини, доводячи її ефективність, скептики ж висловлюють свої сумніви щодо безпечності препаратів. Адже у Канаді виробник заборонив лікарям продовжувати щеплення, і 170 тисяч доз вакцини вилучили. Сталося це тому, що наступного дня після вакцинації деякі з пацієнтів відчули серйозні побічні ефекти: проблеми з диханням, прискорене серцебиття і висип на тілі, – чого в принципі не мало бути. А про російський препарат медики узагалі не мають достатніх даних.
З іншого боку, щеплення – це єдина можливість припинити поширення вірусу пандемічного грипу та зберегти життя українцям. Адже вакцинація – такий собі позиковий імунітет, при якому в організм вводиться або ослаблений збудник хвороби, який викличе несильну недугу, або продукти його життєдіяльності. І в першому, і в другому випадку головне завдання щеплення – показати організму “ворога” і змусити його виробляти антитіла проти конкретної інфекції
У будь якому разі, потрібно серйозно ставитися до свого здоров’я. І якщо ваше рішення буде на користь вакцини, пам’ятати: людина має бути здоровою впродовж останніх 3-4-х тижнів перед щепленням, не повинно бути ні підвищеної температури, ні нежитю, ні болю в горлі. Адже якщо в організмі є якийсь вірус чи бактерія, імунна система 2-3 тижні відновлюватиметься, тож не зможе правильно відреагувати на вакцину. Головне ж – перед проведенням процедури обов’язково порадьтеся з лікарем.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору