Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненські родини потерпають від насильства

Рівненська область 09-гру, 2009, 12:069 Lobanovskiy 987
Проблему насильства в сім'ї та загрозу для суспільства обговорили на засіданні прес-клубу у Рівному

У більшості випадків над членами родини знущаються чоловіки, але й почастішали випадки, коли це роблять жінки. Головними причинами такої поведінки сімейні фахівці називають побутові негаразди, економічну кризу, алкоголізм та наркоманію.

Засідання відбулося у рамках Всесвітньої акції "16 днів проти гендерного насильства", яка розпочалась 25 листопада у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, а завершиться 10 грудня — у День прав людини.
— Насильство сьогодні чиниться повсюди. На даному етапі в Україні визначено кілька найгостріших форм насильництва: економічна, фізична, психологічна та сексуальна форма. Підсвідомо насильство починає проявляєтися з планування народжувати хлопчика чи дівчинку, — зазначила експерт з питань запобігання насильству “Програми рівних можливостей та прав жінок в Україні” Світлана Павлиш. — Насильство чиниться навіть до вагітних жінок, адже протягом вагітності збільшується агресія у чоловіків, які у свою чергу “піднімають руку” на вагітну жінку. Такі вчинки призводять до загрози народити мертву дитину. У примусовому порядку багатьох жінок стерилізують, принаймні 90 % жінок робили цю процедуру проти своєї волі. За офіційними даними, кожна п’ята жінка стає жертвою зґвалтування або ж спроби цього вчинку. Саме тому у 2008 році ООН закликали започаткувати кампанію проти національного насильства.
В Україні національна кампанія “Стоп насильству” стартувала 14 квітня, після чого було прийняте відповідне законодавство, до боротьби з цим явищем залучаються чоловіки та проводиться спеціальна підготовка дільничних інспекторів міліції, яким доводиться першими спілкуватись із жертвами насильства та їх кривдниками.
До того ж в Україні почалась реклама гарячої лінії для звернень потерпілих від насильства за телефоном 0 800 500 335.
— Згідно статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, причини смертності внаслідок насильства чоловіків до жінок становлять до 70% (у залежності від країни), а у наслідок насильства жінок до чоловіків — 5%. — розповідає радник Голови Рівненської ОДА з гендерних питань Олеся Кириленко.
Насильством проти людства сьогодні визнані аборти, яких щороку у світі скоюється близько 43 млн. Їх кількість зростає через те, що лікарі не вважають ембріон своїм пацієнтом.
— Прикро, що за насильство у сім’ї відповідальність передбачена невелика, — зауважив помічник Міністра внутрішніх справ України В’ячеслав Свірець. —Та й дієвих методів поки немає, адже самі жертви просять не застосовувати штраф, який доводиться віддавати із бюджету сім’ї. Для рішення цієї проблеми варто брати приклади у інших країн. До прикладу, у сусідній Польщі для боротьби із насильством у сім’ї залучають тих людей, які самі раніше потерпали від подібного і зацікавлені допомагати безкоштовно.
— Цього року кількість подібних звернень громадян збільшилася втричі., — розповідає старший інспектор відділу дільничних інспекторів міліції Управління громадської безпеки УМВД України у Рівненській області, майор міліції Олег Шандрук. — Спільно із Центром підтримки громадських ініціатив “Чайка” проводимо тренінги для дільничних та їх помічників, яким доводиться першими спілкуватись із жертвою та кривдником. Одним із перших чинників насильства стає зловживання алкоголем, однак Закон не передбачає примусового лікування та й медвитверезників немає. Цього року на профілактичний облік за насильство у сім’ї нами поставлено 3290 осіб у Рівненській області. 6% з них – жінки, всі інші – чоловіки.
— Нарешті почала проводиться психокорекційна робота з кривдниками, — відмітила голова правління Центру підтримки громадських ініціатив “Чайка” Лариса Гунько. — Раніше ми шукали притулку для потерпілих, у той час коли кривдники залишалися вдома і пропивали спільно нажите майно. Програму психокорекції презентуватимуть у всіх областях держави, однак спеціалістів для такої психологічної роботи просто не вистачає. Та й немає сенсу робити цю психокорекцію тим, хто все ще залежить від алкоголю чи наркотиків. Варто зазначити, що через алкоголь насильство відбувається здебільшого у неблагополучних сім’ях, а психологічне — чиниться у пристойних родинах, де часто чоловіки роблять кар’єру.

Окремі українські неурядові організації провели декілька комплексних досліджень з проблеми насильства в сім’ї. Загальна оцінка відносин в сім’ях та отримані дані регіональних опитувань показали, в 19% сімей присутні ворожість та образи, а в 18-20% – фізичне насильство. Було встановлено, що 30-40% всіх дзвінків, що надходять у відділення міліції, пов’язані з насильством в сім’ї. Кількість громадян, на яких надходили скарги в правоохоронні органи за систематичний прояв насильства в сім’ї, постійно зростає. Підраховано, що в Україні насильство в сім’ї є причиною 100 тис. днів госпіталізації, 30 тис. звернень у відділення травматології та 40 тис. викликів лікаря на рік.
Згідно зі статистикою Міністерства внутрішніх справ України, станом на 1 листопада 2009 р. на обліку в міліції за вчинення насильства в сім’ї перебувають 91 683 особи (порівняно з 85 085 особами за аналогічний період часу в 2008 р.), з них 60 609 осіб поставлено на облік цього року.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору