Рівне:

Створення та просування сайтів

На Хмельниччині відкрили та освятили пам’ятник

Хмельницька область 16-гру, 2009, 09:199 prov 865
День вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС відбувається відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка від 14 грудня 2006 року і ще саме цього дня 1986 року було завершено будівництво саркофага над зруйнованим вибухами 4-м блоком електростанції.
Вибух четвертого реактора на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року чорною відзнакою залишиться в житті мільйонів людей.
Пожежники, медики, правоохоронці та представники багатьох інших необхідних професій ліквідовували небачену раніше біду, сміливо боролися з атомним лихом. Ще зовсім молоді й уже досвідчені, батьки родин і нежонаті безвусі хлопці, жінки ризикували власним здоров’ям і життям, аби врятувати людство.
3 201 ліквідатора цієї трагедії з Волочиського району - 29 відійшло в небуття.
На їхню честь і був освячений 14 лютого пам’ятник «Героям-чорнобильцям». 3,5-метровий монумент авторства скульптора Миколи Зноби зображує ангела з німбом. Символічним є наявність дзвона, що символізує відгук в людських душах Чорнобильської трагедії.
Ініціатива будівництва пам’ятника належить районній громадській організації "Союз. Чорнобиль. Україна".
За словами виступаючих, місце для монументу обране невипадково, адже саме за часів радянської влади тут було знищено православний храм Олександра Невського.
У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь голова райдержадміністрації В.Богославець та голова районної ради Л.Шиманський, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації С.Лукомська, міський голова Г.Чорна, громадськість міста, представники трудових колективів, установ, організацій. У освяченні прийняли участь настоятелі громад міста УАПЦ та УПЦ священики Микола Фатич та Андрій Васькевич.
Як було відзначено у виступах, пам'ятник ліквідатором аварії на ЧАЕС зведено у надзвичайно короткий термін, кошти на його будівництво збирались всім "миром". Зокрема, 104 тисячі гривень виділила райдержадміністрація та районна рада, 10 - міська рада, 32 - пожертви підприємств та громадян району.
Після урочистого відкриття пам'ятника ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС було покладено до його підніжжя вінки та квіти.
Після освячення пам’ятника для ветеранів-учасників ліквідації аварії на ЧАЕС в РБК"Гармонія" пройшли урочисті заходи та святковий концерт. Багатьох з них було відзначено орденами, медалями, почесними грамотами, грошовими винагородами та подарунками.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору