Рівне:

Створення та просування сайтів

На Закарпатті успішно проведено перші операції на відкритому серці

Закарпатська область 25-гру, 2009, 09:299 Lobanovskiy 917
На Закарпатті провели перші дві операції на відкритому серці – аортокоронарне шунтування. Про це повідомив головний лікар Закарпатського обласного кардіодиспансеру Роман Соскида.
Першу в історії Закарпаття операцію на відкритому серці – вживлення трьох шунтів – провели 21 грудня, другу – наступного дня. Проте медики не зважувалися говорити про її результати, поки прооперовані не прийдуть до свідомості. Операції унікальні тим, що проводили їх на робочому серці, і подібні оперативні втручання у світі вважаються вищим пілотажем. Проводили операції медична бригада, у складі якої закарпатські кардіохірурги та провідні спеціалісти Інституту ім. Шалімова з Києва. Оперували – закарпатські кардіохірурги Павло Лукач і Василь Шимон.
– На щастя, операції пройшли вдало, і це величезне досягнення для нашого кардіодиспансеру та і всієї закарпатської медицини. Бо фактично донедавна ми могли надавати лише консервативну допомогу, а зараз, зі створенням кардіохірургічного відділення, можемо тут, в Ужгороді, проводити операції на відкритому серці. Це будуть, у першу чергу, такі операції, як аортокоронарне шунтування та вживлення серцевих клапанів, – повідомив головний лікар кардіодиспансеру.
Для проведення операцій такого рівня необхідна серйозна матеріальна база. Протягом останніх років закуповувалось сучасне обладнання, на що з обласного бюджету був виділений не один мільйон гривень, готували кадри. Роман Соскида також додав, що на кілька перших операцій закарпатська кардіохірургія забезпечена всіма витратними матеріалами, це означає, що перші операції для пацієнтів будуть безкоштовними. Загалом операція з аортокоронарного шунтування чи заміни сердечних клапанів обходитиметься в 50-60 тисяч гривень. За кордоном вартість такої операції починається від 10 тисяч доларів США.
На сьогодні близько 600 тисяч закарпатців страждають на серцево-судинні хвороби і майже 300 тисяч – на ішемічну хворобу серця. А дві сотні з найважчими патологіями вже чекають черги на проведення операцій.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору