Рівне:

Створення та просування сайтів

Підліток убив сусідку за 400 гривень

Закарпатська область 28-гру, 2009, 09:139 Lobanovskiy 1 192
Кажуть: як розпочнеш рік, так його і завершиш. На жаль, істинність цього прислів’я підтвердив випадок, котрий трапився днями у Свалявському районі Закарпатської області. Річ у тім, що у перший день 2009 року в цьому районі було скоєно подвійне вбивство. Новорічна гостина в селі Дусино закінчилася смертю господарів будинку. І ось у кінці року працівникам карного розшуку довелося знову розкривати резонансний злочин на тій же Свалявщині.

Цього разу тривожне повідомлення надійшло із села Березники. Тривогу забила місцева жителька. Жінку насторожив той факт, що її 60-річна родичка Олена, яка мешкала по сусідству, вже другий день не виходить з будинку. Тож селянка вирішила відвідати пенсіонерку. Уже з двору запідозрила: тут не все гаразд, адже хвіртка і двері хати були відчинені. Тривожні передчуття виявилися небезпідставними – в кімнаті під шафою лежала мертва господиня!

На місце пригоди невдовзі прибула посилена слідчо-оперативна група. Крім того, виїхали перший заступник начальника ГУМВС України в Закарпатській області Василь Русин, начальник управління карного розшуку Володимир Шелепець, досвідчені оперативники, експерт-криміналіст.

Село Березники знаходиться фактично у глухому куті. А ще, як на зло, в той день періщив дощ, топився сніг. Тож оперативникам довелося навіть купувати гумові чоботи, щоб дістатися помешкання за вказаною адресою. У таких умовах нелегко працювати, особливо експертам. Та й видовище, яке очікувало в кімнаті на правоохоронців, вражало. Тіло господині пролежало кілька днів, тому його встигли обгризти пацюки. Проте на ньому всеодно було видно сліди від численних побоїв. Це відразу наштовхувало на висновок -- нещасна померла насильницькою смертю.

Протягом шести годин проводили міліціонери огляд приміщення потерпілої. Усе вказувало на те, що господиню хтось ще й пограбував. Адже речі в хаті були перекидані догори дном. Тут же оперативники знайшли імовірне знаряддя вбивства -- закривавлене поліно. Хоча експерти-криміналісти виявили на потилиці вбитої й сліди від ударів якимось гострим предметом. Скоріш за все, припустили міліціонери, злочин був незапланований, оскільки зловмисник добряче «наслідив».

Розподілившись на кілька груп, правоохоронці стали проводити подвірні обходи. Тільки протягом першого дня перевірили понад 70 осіб з числа т.зв. спецконтингенту. Але під час ретельних перевірок кожен з підозрюваних зміг представити на свій захист алібі. Розшуковики інтуїтивно відчували: злочинець десь затаївся. А ще Василь Русин та Володимир Шелепець припустили, що на «мокру» справу міг піти й підліток. Тому було прийнято рішення перевірити всіх молодих осіб у селі віком від 15 до 20 років. Так у поле зору оперативників потрапив 17-річний місцевий житель Іван. Хлопець мешкав майже по сусідству з Оленою. Він вирізнявся високим зростом і атлетичною статурою. У класі, коли знімали відбитки пальців у всіх школярів, Іван навіть піджартовував: ану чи підійдуть чиїсь. І підійшли… Це були саме Іванові відбитки пальців! Тож міліціонери вирішили поспілкуватися з підлітком докладніше.

Візит працівників карного розшуку він сприйняв доволі спокійно. Іван мешкав з бабусею, яка фактично замінила йому батьків. Тата у нього немає, мати -- на заробітках у Москві. Хлопець, зрозуміло, заперечував свою причетність до скоєння злочину. Віджартовувався, але коли розшуковики знайшли у хаті його закривавлені куртку та штани, замовк на півслові. Довелося розповідати, як усе було.

Того дня Іван у сільському кафе відпочивав з приятелями за кухлем пива. Після застілля подався додому. Та в хаті йому чомусь не сиділося. Вирішив знову повернутися у «кабак». Однак друзі вже не мали бажання пити. Дорогою додому, проходячи повз будинок сусідки Олени, підліток зауважив: хвіртка відчинена. Іван чув, нібито самотня пенсіонерка збирає гроші на чорний день... І в захмелілій голові миттєво визріла лиха думка.

Біля будинку знайшов поліно, з яким і зайшов у хату. Того вечора господиня на свою біду залишила двері відчиненими. Зловмисник уже з порога звіром накинувся на свою жертву і став вимагати гроші. Фізично міцний юнак жорстоко побив літню жінку поліном, а далі ще й ножицями проштрикнув їй потилицю...

Коли закривавлена Олена впала на долівку, вбивця заходився нишпорити по кімнаті. На телевізорі знайшов 400 гривень. З цими грішми й подався додому й спокійнісінько ліг спати.

-- За цим фактом порушено кримінальну справу, – розповідає начальник ГУМВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Павло Кононенко. – Підозрюваного у тяжкому злочині затримали. Непокоїть той факт, що цьогоріч в області трапилося на третину більше убивств, ніж торік ( 33 проти 21). Однак завдяки професійно здійсненим оперативно-розшуковим заходам майже всі ці злочини розкриті.

Іван ЛАДЖУН,
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору