Рівне:

Створення та просування сайтів

Проведено підсумкове засідання розширеної ради управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області

Івано-Франківська область 18-лют, 2010, 11:089 Lobanovskiy 988
На Прикарпатті підбили підсумки діяльності територіального управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області у 2009 році та визначили завдання у сфері промислової безпеки та охорони праці на 2010 рік. На робочій нараді 16 лютого ц.р. були присутні заступник голови облдержадміністрації Тарас Парфан, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань в Івано-Франківській області Надія Глинська, перший заступник голови Ради профспілок області Володимир Уєвич. Вони поділились думками з приводу співпраці у минулому році та намітили її шляхи і напрямки у поточному.

Як зазначалося на засіданні, 2010 рік стане роком якісних перетворень в сфері управління охороною праці і наглядової діяльності. Провідну роль у вирішенні поставлених завдань відіграватимуть територіальні органи Держгірпромнагляду діяльність яких буде спрямована насамперед на координацію роботи органів місцевої виконавчої влади, співпрацю з соціальними партнерами, інформування населення з питань охорони праці.

Зокрема, одним із нових та дієвих методів управління охороною праці стане запропонований Комітетом Держгірпромнагляду принцип декларування стану промислової безпеки підприємствами із середнім та незначним ступенем ризику. Роботодавці отримають більшу самостійність в регулюванні питань охорони праці. Це дасть змогу посилити відповідальність власників та зменшити адміністративний тиск на бізнес.

Окрім того, Комітет Держгірпромнагляду ставить завдання у 2010 році вийти на якісно новий рівень розслідувань нещасних випадків: у територіальних та обласних управліннях передбачено створити принципово нову службу-службу розслідування. Її фахівці займатимуться розслідуванням нещасних випадків та аварій, аналізуватимуть причини їх виникнення, розроблятимуть профілактичні заходи, а також надаватимуть рекомендації щодо планування наглядової роботи.

У нараді також взяли участь державні інспектори та працівники Карпатського експертно-технічного центру,

У своєму виступі начальник управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області Зіновій Кулик зазначив, що державними інспекторами протягом 2009 року проведено 3933 оперативних перевірок, 68 комплексних обстежень, виявлено 30266 порушень, призупинено експлуатацію 3190 об’єктів та робіт, до адміністративної відповідальності притягнуто 1970 посадових осіб підприємств, організацій, установ Прикарпаття. За 2009 рік було травмовано 109 осіб проти 211 в 2008 році, в тому числі із смертельними наслідками 17 осіб проти 20 осіб в 2008 р. Зменшення росту травматизму відбулося у всіх галузях економіки. Пріоритетними напрямками роботи теруправління залишається здійснення державного нагляду за використанням газу в побуті, контроль за проведенням спеціалізованими підприємствами якісного технічного обслуговування газопроводів, внутрішньо будинкового газового обладнання, димових та вентиляційних каналів, виконання робіт з їх очищення та ремонту. Проблемним залишається питання експлуатації газопроводів, що відпрацювали нормативний строк служби, щороку їхня кількість зростає і випереджає темпи.

У 2010 році особливо важливим питанням є нагляд за технічним станом ліфтового господарства області. Більшість ліфтів у житлових будинках відпрацювали нормативний строк служби. Основна кількість їх була змонтована і введена в експлуатацію в 1975-1985 рр. Здійснюватимемо нагляд за технічним станом баштових кранів, які тимчасово не працюють, але стоять на будівельних майданчиках в умовах щільної забудови.

На сьогоднішній день залишаються проблемні питання. Основні з них: відсутність служби охорони праці в органах місцевого самоврядування, іідпрацювання нормативного стану газопроводів з вичерпаними амортизаційними термінами, які знаходяться на балансі ВАТ «Івано-Франківськгаз» та ВАТ «Тисменицягаз», недостатність контролю за технічним станом вентиляційних та димових каналів з боку органів місцевого самоврядування.

Як підкреслив начальник Карпатського експертно-технічного центру Василь Пірко, єдина система науково-технічної підтримки державного нагляду постійно удосконалюється. Фахівці Карпатського ЕТЦ не зменшують обсягів послуг та оновлюють напрямки діяльності, намагають працювати якісно і ефективно.

У 2010 р. спеціалістами планується провести акредитацію органу сертифікації системою управління охороною праці, взяти участь у розробці нових нормативно-правових актів по гірськолижних схилах і канатних дорогах, здійснити оновлення сучасними засобами вимірювальної техніки та випробовувального обладнання, зокрема, для магнітного та візуально-оптичного методу контролю , продовжити розпочаті у 2009 р. обстеження димових і вентиляційних каналів у житлових будинках. На підсумковому засіданняіпроаналізували свою діяльності керівники відділів та інспекцій управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору