Рівне:

Створення та просування сайтів

Бажання швидше повернути посвідчення водія, підштовхнуло хмельничанина скористатися власним комп’ютером не за призначенням…

Хмельницька область 23-лют, 2010, 10:129 Lobanovskiy 1 654
Бажання швидше повернути посвідчення водія, підштовхнуло хмельничанина скористатися власним комп’ютером не за призначенням…

Питання про те, як обдурити державу, схоже, останнім часом в Україні практично перетворилося на національний вид спорту. Хтось просто перемальовує дату у простроченому документі, хтось на комп’ютері виготовляє фальшиве посвідчення, аби досхочу і задарма кататися у тролейбусах, а хтось через Інтернет шукає продавців фальшивих дипломів.

Річ навіть не в способі виготовлення або способі пошуку підроблених папірців, а у самій ідеї і навіть у способі життя. Чого тільки варті скандали державного масштабу з підробленими дипломами про вищу освіту наших високопосадовців. А що вже тоді говорити про пересічних громадян, які теж хочуть жити не гірше чиновників, от і вдаються до всіляких хитрощів, аби зменшити свої витрати та збільшити доходи. Зазвичай, найпоширеніший і найпростіший спосіб підробки, до якого вдаються як «професійні» фальсифікатори, так і аматори цієї справи, — це виготовлення фальшивих документів за допомогою комп’ютерного обладнання та копіювальної техніки.

Скористатися «не за призначенням» власним комп’ютером вирішив і мешканець Хмельницького. До такого криміналу його підштовхнуло бажання швидше повернути посвідчення водія, вилучене за численні порушення. За законом, аби отримати документ назад, чоловікові слід було сплатити штрафів на суму понад три тисячі гривень. Але викладати такі гроші з власної кишені любитель екстремальної їзди не поспішав. Натомість, трохи помудрувавши за клавіатурою, він виготовив три квитанції про сплату грошей на поточний рахунок міськфінуправління через один з банків. Підробивши спочатку один фінансовий документ на суму 2550 гривень, фальсифікатор без жодного сумніву подався із ним до працівників ДАІ, які, нічого не запідозривши, повернули порушнику посвідчення. Підбадьорений таким успіхом своєї оборудки, чолов’яга продовжив свою злочинну діяльність. Цього разу він підробив аж дві квитанції, щоправда, на менші суми — кожна по 255 гривень, і знову подався до ДАІ. Документи у нього прийняли і цього разу, але у інспектора все-таки виник сумнів щодо їх достовірності і квитанції доправили на експертизу. Провівши дослідження, фахівці підтвердили, що штампи «оплачено» на квитанціях про сплату штрафу підроблені на струменевому принтері. Тепер хитрому автолюбителеві доведеться не лише сплатити штрафи, а й відповідати за підробку документів.

Частими є випадки виявлення працівниками ДАІ підробок подолянами талонів про проходження державного технічного огляду. Житель Городоцького району майже рік використовував фальшивий власноруч заповнений бланк талону про проходження техогляду, аж поки працівники Державтоінспекції не виявили дане правопорушення. Зловмисник стверджував, що придбав фальшивку у невстановленої особи на одному з ринків.

А от у власника іномарки «БМВ-525», окрім підробленого за допомогою комп’ютерної техніки техталона, працівники міліції вилучили ще й фальшиві бланки полюсу цивільно-страхової відповідальності та стікера до нього. Проводиться досудове слідство.

Тож не варто вдаватися до вчинків з кримінальним майбутнім, адже на лаві підсудних доведеться шкодувати про скоєне.

Юлія Гринь, ВЗГ УМВС України в Хмельницькій області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору