Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині – бурхливий розвиток епідемії ВІЛ-СНІД

Рівненська область 23-лют, 2010, 12:139 Lobanovskiy 1 210
У Рівненській області за 2009 рік офіційно зареєстровано 240 осіб (в тому числі 52 дитини, народжені ВІЛ-позитивними жінками) з ВІЛ-інфекцією. Захворюваність становить 20,8 осіб на 100 тис. 16-тьом особам виставлено діагноз «СНІД». У порівнянні з 2008 роком ці показники зросли: тоді виявили 216 осіб з ВІЛ-інфекцією (в тому числі жінками з ВІЛ-інфекцією народилося 28 дітей), захворюваність становила 18,0 на 100 тис. населення.
Про це повідомляє аналітично-інформаційному відділі обласної ради.

За словами головного лікаря Комунального закладу «Обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Рівненської обласної ради Олени Гандзюк, пріоритетним шляхом передачі інфекції серед осіб, що перебувають на диспансерному обліку, і надалі є інфікування під час споживання наркотичних речовин ін’єкційним шляхом (37,5% з виявлених ВІЛ-позитивних за 2009 рік). Однак останнім часом спостерігається значне збільшення випадків інфікування статевим шляхом – за 2009 рік у загальній структурі виявлених хворих цей показник майже зрівнявся з ін’єкційним і становив 35%.
Члени постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства (голова – Кобилянська В.Г.), засідання якої відбулося сьогодні, підтримали думку головного лікаря Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, що СНІД – насамперед соціальна, а не медична проблема, відтак лише працівники охорони здоров’я її подолати не в силі. Суспільство, у якому поширена наркоманія, в якому бракує заходів щодо популяризації моральних цінностей, не здатне здолати цю страшну недугу або принаймні буде боротися з її наслідками, а не причинами.
Слід зауважити, що фінансування боротьби зі СНІДом в області здійснюється на достатньому рівні. Так, за 2009 рік було отримано медичних препаратів діагностичних тест-систем та систем для вакуумного забору крові: за кошти державного бюджету – на загальну суму 1 622 413,76 грн., в рамках гуманітарної допомоги – на суму 84 139,77 грн., за рахунок місцевого бюджету – на загальну суму 913 120,95 грн.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору