Рівне:

Створення та просування сайтів

ВЛАДА ВИРІШИЛА БОРОТИСЯ ЗІ СНІДОМ

Актуально 17-сер, 2006, 12:369 prov 869
11 серпня депутати обласної ради ухвалили рішення про створення у Рівненському центрі профілактики та боротьби зі СНІДом лабораторного відділення та стаціонару. Для цього з обласного бюджету буде спрямовано 900 тисяч гривень.
Окрім цього, ще 270 тисяч гривень планується виділити для забезпечення можливості добровільного безкоштовного тестування на виявлення ВІЛ-інфекції у різних категорій населення та облаштування кабінетів анонімного обстеження у кожному районному центрі.
За даними управління охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації, починаючи з 1996 року (саме тоді в краю почали реєструвати перші випадки ВІЛ-інфекції), в області зафіксовано 504 ВІЛ-інфіковані особи. Найбільше їх у Рівному, Кузнецовську, Дубенському та Костопільському районах. Серед цієї кількості у 53 випадках ВІЛ-інфікованим особам встановлено діагноз СНІД, 28 з них – мешканці обласного центру.
Найбільш поширений шлях інфікування дітей – передача ВІЛ від матері до новонародженого. Втім, цього року, якщо вірити статистиці, від ВІЛ-інфікованих жінок народилося семеро дітей, у сироватці крові яких були виявлені антитіла до ВІЛ.
За весь цей час ще жодного разу не реєструвалися випадки ВІЛ-інфекції у Березнівському, Зарічненському та Рокитнівському районах. Проте особливого оптимізму, стверджують рівненські медики, це не вселяє. Адже такий факт зовсім не свідчить про відсутність ВІЛ/СНІДу, а, передусім, про низький рівень охоплення населення обстеженням. Так, минулого року на Рівненщині пройшли обстеження ледь більше п’яти з половиною тисяч осіб.
Медики сподіваються, що створення лабораторії та стаціонару розширить можливості доступу до лікування, добровільного тестування, що сприятиме обмеженню поширення ВІЛ-інфекції.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору