Рівне:

Створення та просування сайтів

П’ять копійок б’є по кишені

Головна 25-лют, 2010, 10:139 prov 3 101
На фоні загального підвищення цін поповзла вгору і вартість проїзду по Рівненській області. Це, звичайно, подія очікувана, але неприємна. Найпершими серйозний удар по власних гаманцях відчули студенти. Адже якщо раніше доїхати, наприклад, з Рівного в Сарни можна було за 13 гривень, то зараз це коштує 18.
Чиновники переконують, що підвищення вартості проїзду уникнути було неможливо. Як повідомив заступник начальника Рівненського управління економіки Іван Яремчук, вартість проїзду по Рівненській області зросла згідно з розпорядженням голови Рівненської обласної адміністрації про підвищення тарифів на перевезення пасажирів.
- За старими тарифами один пасажиро-кілометр проїзду коштував 15 копійок, нині вартість підняли до 20 копійок, – зазначив пан Яремчук. – У Рівненській області ціна на проїзд не змінювалася з кінця 2007 року. Тому підвищення тарифів зумовлено низкою об’єктивних причин. Зокрема, за цей час змінилася вартість пального. Так, ціна дизпалива зросла на 43%, бензину А76 – 49%. Також приблизно на 30% подорожчали автозапчастини і збільшилася мінімальна заробітна платня на 62%. Тому за зверненнями перевізників було прийнято рішення про підвищення тарифів.
Проте як виявилося, зайвих п’ять копійок за кілометр суттєво впливає на загальну вартість проїзду, яка подекуди збільшилася на 6 – 8 гривень. Звичайно, пересічні пасажири незадоволені такими нововведеннями, але перевізники запевняють, що це вимушені кроки, інакше вони працюватимуть собі в збиток. Хто винен і що робити? Запитання радше риторичні, адже вимальовується замкнене коло...
Як повідомляє в. о. начальника інспекції з контролю за цінами в Рівненській області Галина Виноградова, після підвищення тарифів у лютому цього року здійснено дві планові перевірки щодо правильності застосування граничних тарифів на перевезення пасажирів, однак порушень виявлено не було.
- Перевізники дещо підвищили вартість проїзду, але в межах граничних норм, – зазначає пані Виноградова. - На даний час в держінспекції цін знаходяться колективні звернення громадян щодо обґрунтування вартості проїзду на маршрутах “Рівне – Тайкури”, “Рівне – Городище”, “Рівне – Зоря” та “Рівне – Клевань”. Позапланові перевірки перевізників, що обслуговують ці маршрути, буде здійснено при отриманні згоди Міністерства економіки України на їх проведення. А відповідні звернення буде направлено у визначені законодавством терміни.
Державна інспекція з контролю за цінами регулярно контролює дотримання суб’єктами господарювання державної дисципліни цін при здійсненні перевезень пасажирів. Так у січні поточного року було здійснено 13 перевірок, в тому числі 6 позапланових за зверненнями громадян та на виконання раніше наданих приписів щодо усунення порушень. Порушення виявлено у 10 випадках, що склало 76,9% від загальної кількості перевірок. До перевізників були застосовані економічні санкції на загальну суму 2,6 тис. грн. та накладені адмінштрафи на загальну суму 1428 грн. А у 2009 році було проведено 92 перевірки у суб’єктів господарювання, які здійснювали перевезення пасажирів автобусами, що працюють у звичайному режимі руху. З них 32 перевірки були проведені за зверненнями громадян, депутатів та журналістів. Порушення цін виявлено у 80 випадках, а це 87% від загальної кількості. До порушників застосовано санкції на суму 16,5 тис. грн., 80 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.
Отже, подобається це чи ні, але за новими тарифами жителям Рівненської області їздити все таки доведеться. Залишається сподіватися, що вартість проїзду надалі не буде зростати з космічною швидкістю і таки зупиниться на позначці 20 копійок за 1 пасажиро-кілометр. Тим часом світова ціна на нафту падає і в свою чергу експерти прогнозують здешевлення бензину і в Україні. Безумовно, вартість пального враховували у розрахунку нових тарифів. Однак, як показує досвід, до уваги береться лише підвищення цін на бензин, але аж ніяк не падіння...
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору