Рівне:

Створення та просування сайтів

На Закарпатті психічно хворий чоловік відрізав дружині голову

Закарпатська область 01-бер, 2010, 10:399 Lobanovskiy 1 025
Проблема скоєння тяжких злочинів психічно хворими людьми давно потребує нагального вирішення. Оперативні зведення рясніють подібними фактами. Чимало громадян, які страждають на такі недуги, самі зводять рахунки з життям, а нерідко стають справжніми тиранами для своїх родичів, сусідів, односельців, наражаючи їхнє життя на небезпеку.

Не треба бути професійним психіатром, аби знати: будь-яка людина з психічними вадами (навіть так звані “тихі психи”) становить реальну небезпеку для оточення. У психічно хворих існують періоди загострення недуги, в основному восени та навесні, тоді вони особливо агресивні. Таких людей видно здалеку на вулиці, в громадських місцях. Лише регулярне вживання спеціальних ліків, краще в стаціонарах психіатричних клінік, здатне вгамувати їхні надмірні емоції.

У цивілізованому світі “психів” надійно ізолюють від суспільства. За радянських часів їх теж регулярно лікували (приміром, у знаменитій “кульпарківській” клініці у Львові, в аналогічній психлікарні у Берегові та в с.Чікош Берегівського району). Нині, за відсутності належного фінансування й фактично ігнорування державою цієї проблеми, суспільство опинилося наодинці з психічно хворими. Звісно, таких людей можна щиро шкодувати, адже це теж чиїсь діти, батьки. Однак не слід забувати й того, що людина з хворою психікою в будь-яку мить може стати агресивною й піти на скоєння тяжкого злочину. Одні роблять це під впливом алкоголю, інші -- на грунті нереалізованої сексуальної енергії, а хтось проявляє агресію без будь-яких видимих подразників. Тож їх неодмінно слід ізолювати, бодай на час загострення хвороби, в спецустанови, доки не накоїли лиха.

Кілька років тому на Ужгородщині жінка з нездоровою психікою, приревнувавши чоловіка до самої Алли Пугачової (той купив дорогий квиток і пішов на концерт), у пориві люті перерізала йому горлянку й відрізала чоловіче “причандалля”, яке потім викинула собакам...

Торік на саме Різдво в одному із сіл Тячівського району хворий на епілепсію юнак (це теж один із видів психічних розладів) згвалтував і зарізав неповнолітню сусідку, котра прийшла колядувати.

На Берегівщині наприкінці минулого року психічно хворий син зарубав сокирою батька тільки за те, що той хотів його відправити на лікування в психлікарню.

І ось -- нове жахливе вбивство. Зранку, 23 лютого, з Нового Села Виноградівського району Закарпатської області надiйшло повiдомлення про те, що місцевий житель намагається покінчити життя самогубством, перерізавши собі горлянку. Оскільки цей 50-річний чоловік тривалий час перебуває на психіатричному обліку, в село спільно з міліціонерами виїхала й “швидка”. Те, що вони побачили, шокувало...

У забризканій кров’ю кухні лежало тіло жінки без голови. Це була 43-річна господиня оселі. А її чоловік поводився, як ні в чому не бувало. На запитання міліціонерів, хто вбив бідолашну і де її голова, той спокійно в усьому зізнався. Показав і місце на городі, де закопав відрізану голову (там її й знайшли), і замашного кухонного ножа, яким зробив свою чорну справу. До слова, після скоєння вбивства й відрізання голови вбивця акуратно помив тесак і поклав його на полицю, де зберігалися інші кухонні ножі...

-- Підозрюваний раніше працював на залізниці, далі в нього почалися проблеми з психікою, з 2002 року він перебуває на спеціальному обліку з діагнозом -- маячний розлад, -- розповідає начальник карного розшуку Виноградівського РВ ГУМВС України в Закарпатській області Ярослав ТЕРЕК. -- За фактом навмисного вбивства порушено кримінальну справу. Сам убивця замкнувся в собі й нічого не говорить. Вочевидь, у нього весняне загострення хвороби. Вирішується питання про направлення його на стаціонарне лікування у львівську психіатричну лікарню.

До слова, напередодні трагедії донька вбитої жінки (вона проживає зі сім’єю окремо), ставши свідком буйної поведінки батька, звернулася по допомогу до психіатрів. Хворого от-от мали відправити на лікування в Берегово. На жаль, не встигли...

Володимир ПАВЛЮХ,
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору