Рівне:

Створення та просування сайтів

За які кошти розпочати власний бізнес?

Суспільство 29-кві, 2010, 10:029 prov 1 222
Як не парадоксально, кризова ситуація у країні для багатьох стає стимулом до започаткування власного бізнесу. Незадоволення умовами праці або відсутність роботи спонукають всерйоз замислитись над майбутнім. Та саме тут на підприємців очікують значні перешкоди. Відсутність початкового капіталу – одна з них.
Припустимо, ви точно знаєте, чим хочете займатися, і впевнені, що у цьому напрямку розвиватимете справу успішно. Тоді постає не менш важливе завдання – дістати гроші на “розкрутку”.
У контексті великого бізнесу питання інвестування не стоїть так гостро, а ось підприємцям-початківцям доведеться все добре розрахувати.
Звичайно, існують спеціалізовані фонди, основне завдання яких – надання інвестицій, сприяння розвитку бізнесу. На жаль, у більшості випадків вони субсидують уже існуючі підприємства, які реально працюють і отримують прибутки. До того ж, процес інвестування у них надзвичайно заформалізований і вимагає величезної кількості документів. В результаті доступ до коштів – складний і заплутаний.
Наступний варіант – отримати банківський кредит. Та ж ситуація: банки в основному кредитують бізнес, який вже працює, новостворені підприємства не представляють інтересу для фінансових структур. Та й відсоток з кредиту лякає.
Найбільш реальний шлях – пошук інвестора серед успішних бізнесменів, хоча, як переконують фахівці, у наш час це теж проблематично.
– Якщо говорити про підприємців-початківців, про бізнес менше середнього, то варто відкинути ілюзії щодо добрих інвесторів та легких інвестицій, – пояснює директор з маркетингу компанії “UkrMilkInvest” Олександр Гладунов. – У наш час інвестор, який безоглядно дає гроші, – міф. Сьогодні інвестується тільки високоприбутковий бізнес. Тому основна ідея полягає не тільки у знаходженні надійного інвестора, але й у тому, щоб зробити ваш бізнес дуже привабливим і цікавим для інвестування.
За кордоном спостерігається пожвавлення діяльності фінансових ринків та інвестування в цілому, але позитивні зміни стосуються великого бізнесу, у якому задіяні значні матеріальні ресурси. У нашій країні ситуація подібна.
– Дійсно, достатньо велика кількість фахівців, професіоналів, власників фінансів або тих людей, що розпоряджаються ними, шукають, куди їх вкласти. На жаль, у більшості випадків їм не цікаві дрібні інвестування. Звичайно, банки дають гроші. Питання в тому, які відсоткові ставки на вас чекають. До того ж, фінансові установи позичають кошти під заставу ліквідного майна, і вартість застави має перевищувати вартість самого кредиту.
Інвестиції іноземних позикодавців теж під питанням. Багато що залежить і від напряму діяльності. Найбільше шансів швидко отримати інвестиції мають підприємства аграрної сфери, бізнес яких, як пояснює маркетолог, потенційно прибутковий.
– Аграрний бізнес може бути високорентабельним. Взагалі, найбільш прибутковий бізнес заснований на використанні дарів природи або видобуванні корисних копалин. Звичайно, якщо не враховувати бум інформаційних технологій. В цілому ж, бізнес, що використовує природні ресурси, прибутковий на 90 відсотків. В цьому плані, мені здається, дуже цікава і перспективна тема – використання відновлювальних джерел енергії. Довгий час такі технології не впроваджувалися, наразі цей ринок знаходиться на переломі. Інженерні інсталяції, інженерні системи для використання відновлювальних джерел енергії ще достатньо дорогі, а їхній термін окупності зараз доволі великий. Разом з цим, триває удосконалення технологій, здешевлення систем, стабільне подорожчання невідновлювальних природних ресурсів, тому, на мою думку, через кілька років термін окупності таких проектів стане значно меншим: два-три роки замість сьогоднішніх 8-10. Цей термін цікавий і зрозумілий нашому бізнес-середовищу. Тому цей напрям також доволі перспективний, в тому числі і для малого і середнього бізнесу.
Звичайно, невеликим структурам важливо добре продумати напрям діяльності, розрахувати найменші дрібниці. І вирішити, чи варто підключати інвестора зі сторони. Адже ваш бізнес може виявитися настільки успішним, що буде жаль втрачати контроль над ним.
Неля ЗАБОЛОТНА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору