Рівне:

Створення та просування сайтів

Клим Савур і Тарас Бульба-Боровець можуть стати почесними громадянами Рівного

Рівненська область 11-травня, 2010, 12:089 Lobanovskiy 1 600
За ініціативи ВО "Свобода" рівненський обласний Комітет національного порятунку України одноголосно прийняв рішення про клопотання щодо надання Дмитру Клячківському (Климу Савуру), Тарасу Бульбі-Боровцю та Уласу Самчуку звання "Почесний громадянин міста Рівного".
- Тарас Бульба-Боровець і Клим Савур боролися за Україну на території Рівненщини. Формування Української повстанської армії, очолювані ними, не лише мужньо боронили наш край, а й врятували тисячі жителів Рівненської області від рук німецьких, російських та польських загарбників, - вважає заступник голови Рівненської обласної організації ВО "Свобода" Андрій Бортнік, - Зважаючи на це, такі люди заслуговують вдячності і пошани рівнян.
За словами Андрія Бортніка, зважаючи на те, що в Комітеті представлені політичні сили, які мають більшість в Рівненській міській раді, прийняте рішення повинне бути введене в дію в найближчий час.

Довідка
Тарас Дмитрович Боровець (псевдоніми: Тарас Бульба, Чуб, Гонта — діяч українського повстанського руху часів Другої світової війни.У роки польської окупації Західної України проводив пропагандистську роботу на Поліссі. У 1930 році заснував організацію Українське Національне Відродження. Декілька разів заарештовувався польськими спецслужбами, в 1934-35 роках ув'язнений у Березі Картузькій. У 1939-41 роках під час більшовицької окупації продовжував роботу по організації націоналістичного підпілля на Поліссі й Волині. На початку німецько-радянської війни в 1941-45 роках сформував і очолив партизанські виділи Поліської Січі в місті Олевську. В лютому 1942 року повстанські загони на чолі з Боровцем діяли в Костопільському та інших районах. Автор спогадів «Армія без держави», видавав журнал «Меч і Воля».
Дмитро Клячківський - (Клим Савур, "Охрім") - член проводу ОУН, командир УПА-"Північ". Із січня 1942 року — Провідник ОУН м. Львова, Крайовий Провідник ОУН ПЗУЗ; член Проводу ОУН, організатор і перший командир УПА в 1943 році. Іменований майором та призначений крайовим командиром УПА-Північ з 1944 року. Член ГВШ УПА. Відіграв значну роль в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі і Волині. Займався розробкою тактики боротьби з гітлерівцями, формуванням кінних підрозділів УПА, організацією самооборони та ін. Загинув у віці 34 років, у бою з більшовицькими окупантами 12.02.1945 року на Рівненщині.
Улас Олексійович Самчук — український письменник, журналіст і публіцист, редактор, лауреат УММАН, член уряду УНР на вигнанні, член ОУП «Слово».У літературній творчості Самчук був літописцем змагань українського народу протягом сучасного йому півстоліття.У найвидатнішому творі Самчука — трилогії «Волинь» (І—III, 1932—1937) виведений збірний образ української молодої людини кінця 1920-их — початку 1930-их pp., що прагне знайти місце України у світі й шляхи її національно-культурного і державного становлення. Ім'я Уласа Самчука ще прижиттєво було відоме у країнах Європи та в Америки і, як зазначала дослідниця творчості письменника Марія Білоус-Гарасевич, "вражає не те, що на українській землі народився цей вийнятково сильний творчий талант, а те, що він вижив, не зісох у «волинській тихій стороні», в абсолютно безпросвітних обставинах".

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО «Свобода»
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору