Рівне:

Створення та просування сайтів

Рятувальному загону – 20

Суспільство 13-травня, 2010, 10:529 prov 1 369
Рівненські рятувальники відзначили 20-ту річницю створення загону технічної служби воєнізованої пожежної охорони міста, який нині має назву “Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ГУ МНС України в Рівненській області”.
Вже два десятиліття вони першими поспішають на допомогу населенню. Ризикуючи власним життям, бійці аварійно-рятувального загону знешкоджують боєприпаси, гасять найскладніші пожежі, ліквідовують дорожньо-транспортні аварії і катастрофи. Хоча на обличчях рятувальників приємні усмішки, і вони з радістю демонструють можливості своєї техніки школярам та високопосадовцям, деяким з них все ж таки не до свята. Адже щодня ці люди рятують чиєсь життя.
Володимир Мединський, водій-сапер групи піротехнічних робіт розповів, що на святі присутні не всі рятувальники, адже дехто з них і зараз перебуває на завданні.
– Мої колеги зараз показують дітям техніку, а буквально за декілька хвилин ми теж переодягаємося у робочу форму і їдемо на розмінування, – зазначив Володимир Мединський. – Адже на даний час вже прийшло два виклики.
Загін створили у квітні 1990 року. До складу підрозділу тоді увійшли три воєнізовані пожежні частини, окремий пост з ремонту та обслуговування пожежних рукавів, окремий пост технічної служби з діагностування автомобілів. На той час головним завданням було забезпечення підрозділів надійною технікою, яка за першим викликом повинна прибути на місце пожежі, будь-якої іншої надзвичайної ситуації та безвідмовно відпрацювати в бойових умовах.
Проте зараз загін виконує ширші функції. Адже, окрім ліквідації пожеж, наслідків аварій, стихійних лих, виконання робіт з виявлення, знешкодження вибухонебезпечних предметів, що залишилися із часів війни, додалися аварійно-рятувальні завдання. На озброєнні своєрідного “спецназу” МНС є пожежно-рятувальна, спеціальна техніка та обладнання. Також проводиться технічне обслуговування автомобілів всіх пожежно-рятувальних частин області, перевірка технічного стану пожежного обладнання та пристроїв. Це роблять слюсарі, електрики, зварювальники, фахівці інших спеціальностей. В розпорядженні загону знаходиться також спеціальна техніка, яка використовується для гасіння великих та складних пожеж, а саме автомобіль порошкового пожежогасіння.
Анатолій Полюшкевич, заступник начальника ГУ МНС в Рівненській області, полковник служби цивільного захисту розповів, що 20 років тому у загоні налічувалося 100 чоловік, а загін технічної служби був 120-130 чоловік. Нині у ньому працює 263 особи.
– Вони забезпечують технічну готовність всього автотранспорту, техніки, рукавного господарства, засобів зв’язку, з 2005 року приєдналася піротехнічна служба, – повідомив Анатолій Полюшкевич. – Є спеціальний автомобіль який виїжджає на допомогу, коли треба допомогти постраждалим внаслідок ДТП. Ті ж піротехніки підривали лід, щоб вберегти населення від наслідків паводка.
Привітати рятувальників прийшло багато гостей. Зокрема, перший заступник голови обласної державної адміністрації Анатолій Юхименко, заступник голови облради Валентин Крока, секретар Рівнеради Юрій Торгун, керівники установ, організацій та правоохоронних органів Рівненщини, ветерани підрозділу та школярі. Всі вони мали можливість оглянути пожежну та спеціальну техніку, яка використовується для гасіння великих та складних пожеж, аварійно-рятувальні автомобілі, укомплектований усім необхідним сучасний автомобіль групи радіаційного хімічного та біологічного захисту, автомобіль медико-біологічного захисту, пункти та палатки життєзабезпечення, рятувальні човни та катери тощо. А школярі із задоволенням приміряли на себе рятувальні жилети, “обладунки” рятувальників та з захопленням розглядали боєприпаси і техніку.
Начальник Головного облуправління МНС, полковник служби цивільного захисту Володимир Оглобля також привітав колег зі святом і зазначив: “Робота та проблеми аварійно-рятувального загону мені добре відомі, адже я не один рік прослужив начальником такого ж загону в Київській області. Тому я докладатиму всіх зусиль, щоб у подальшому матеріально-технічна база нашого загону тільки вдосконалювалася.”
Загалом група здійснила 396 бойових виїздів на розмінування, 10 – для виконання завдань на території артилерійської бази ракет і боєприпасів у селі Новобогданівка Запорізької області. Всього група виявила та знешкодила 4059 вибухонебезпечних предметів у Рівненскій області і 263627 в Новобогданівці. За роки становлення та розвитку загону здійснено 204 виїзди на пожежі, 28 – на ліквідацію дорожньо-транспортних аварій та катастроф, 96 – для надання допомоги населенню. Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення обслуговує 59 потенційно небезпечних об’єктів, які є на території Рівненщини.
А вітали бійців не лише теплими словами та святковим концертом, а й нагородами за щоденні подвиги. Відтак, майже 30 осіб офіцерського та рядового складу нагородили відзнаками Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, почесними грамотами облдержадміністрації та обласної ради і грошовими винагородами. Чотирьом працівникам вручили відзнаки МВС, а три ветерани пожежної охорони Рівнещини отримали грамотами МНС та ГУ МНС.

Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору