Рівне:

Створення та просування сайтів

На Волині відеокамери допомагають уберегти ліс від пожеж

Волинська область 21-травня, 2010, 08:439 Lobanovskiy 963
На Волині, тим часом, міркують, як краще вберегти дерева від вогню. Тамтешні лісівники вирішили йти в ногу з технічним прогресом і доручили охорону зелених насаджень… камерам відеоспостереження. Техніка не з дешевих, але збоїв не дає. Епіцентр найменшого займання помічає за 30 кілометрів.

Теплий період року тільки-но настав, а на Волині вже гасили півтисячі лісових пожеж. Палає головно через недолугих відпочивальників. І якщо зловити їх складно, то мінімізувати збитки - можна. Допомагає нова диво-техніка - відеокамера. Коштує вона понад 15 тисяч гривень. І тепер лісничі можуть бачити, що відбувається на десятках гектарів лісу.

Володимир Родіон, головний лісничий державного підприємства:

- Ефективність дуже велика. Встигаємо вчасно загорання побачити. Навіть невеличке загорання вже видно по монітору і вчасно загасити. Раніше у вихідні дні чергувало до п'яти чоловік. Зараз 2 чоловіка вже звільнилось. Залишився оператор і шофер пожежної машини.

Правда, похвалитися таким ноу-хау можуть тільки шість районів області. Наважуються їх придбати лише лісгоспи-мільйонери. Техніку встановлюють на пожежну каланчу заввишки 40 метрів. Виводять картинку на екран. Відстежує ситуацію черговий. Таким чином, економлять час і гроші.

Віталій Пащук, лісничий:

- Вона працює, весь час іде по колу. В робочому режимі. Тільки сидить оператор біля неї і весь час дивиться. Але в разі, якщо побачить дим, тоді вона зупиняється і наводить він на те місце, де побачив дим. І вже зближуємо, чи далі робимо, і оприділяємо місце, де саме горить.

Черговий Іван Макарчук переконався у користі новинки на собі. Раніше, аби вчасно побачити займання, він неодноразово підіймався на вежу. Доки був молодим, робив це вправно. Але коли літа дали ся знати, відчув утому, біль в руках. Інша річ - спостереження з екрану.

Іван Макарчук, інженер лісгоспу:

- На добу попадало, що разів 40-50 лазили. Може, й більше, як яка погода стоїть.

- Втомлювалися?

- Мусимо втомитися, а зараз не так. Сидимо, дивимося на екран. Зараз легше нам.

І здоров'ю користь, і неабияка економія коштів, додають захисники гаїв. Ще позаторік у статті річних видатків лісгоспів обов'язково закладали кошти на паливно-мастильні матеріали. Адже пильнувати лісові насадження вантажна спецавтівка виїздила двічі на добу. Тепер стоїть у боксі. Естафету перейняли новітні технології. До кінця року в лісах області встановлять 17 таких от всевидячих очей.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору