Рівне:

Створення та просування сайтів

КОРОЛІВСЬКЕ СЕЛО ДЕРМАНЬ

Таке життя 24-чер, 2010, 12:399 prov 1 873
Чомусь між людьми давно зародилася думка, що добре там, де нас немає. Чи не тому з заздрістю дивимося на далеке і близьке зарубіжжя, непомічаючи того, що поряд?
Моя зацікавленність історією Західної України, і зокрема, історичним надбанням Рівненщини виникла не так давно, але з’явившись крокує всюди. Так, нещодавно побувала в Дермані. Я б назвала цю поїздку подорожжю в минуле.
...Нарешті автобус рушив до славетного села на Рівненщині. Всього якихось 30 кілометрів дороги - і ми опинилися на одинці з матінкою-природою. Прибули до місця призначення раненько, повні сил та енергії. Група налічувала до 20 чоловік. Звичайно, одягнулися як слід, жінки мали при собі хустинки і були в довгих спідницях, бо ж збиралися зайти в монастир. Люди були різного віку, але всі дотримувалися відповідних правил. Зустріла нас теплим словом сестра Іренея, доволі молода черниця, гарна, відкрита, світла. Відвідуючи затишні куточки Дермансько-Троїцького монастиря, звернули увагу на ікону Божої Матері. Вона була обвішана дорогоцінним камінням, ланцюжками, обручками. Виявляється, з з давніх давен люди таким чином висловлювали вдячність. Але це далеке минуле залишається позаду і, переплітаючись з теперешнім, започатковує нові звичаї...
Побувши монастирі, відчула - тут навіть дихається інакше. А коли вийшла на сільську вулицю, зрозуміла, що Дермань - особливе місце. Недаремно український прозаїк Улас Самчук писав, що це село, де серце відпочиває. В його аурі справді забуваєш про буденність.
Багатства землі зацікавлюють і науковців і просто любителів природи. Ми читаємо цікаві історичні факти про давній Египет, Афіни, Рим, Ерусалим - так гарно написано... А про той факт, що у ІІ тисячолітті до нашої ери в урочищі Хом-Гора існувало поселення під дивовижною назвою Рай-Городок, яке в 1241 році, в часи монгольскої навали було знищене, ми майже нічого не знаємо. До речі, саме з тих часів дійшла легенда про джерело Батиївка, з якого пив воду сам хан Батий. А ще відомим є урочище Святого Миколая з джерелами-близнятами у кам’яному гроті. Вважається, що вони не просто громові, а утворені Божими блискавицями, і тому є цілющими.
Здавалося б, скільки цієї Дерманської землі? Зовсім трішечки, та по ній ходили талановиті люди. Іван Федоров вклав душу у знамениту Острозьку Біблію, Борис Тен, Мелетій Смотрицький значну частину свого життя присвятили Дерманському монастирю, школі, та друкарні. Край осяяний мудрістю давніх філософів, та увагою сучасних діячів, і це робить його неповторним, унікальним. Сам факт перебування в історично-насиченому середовищі надихає на роздуми про минуле українського народу, його культуру, багатовікові традиції, які трансформуючись у часі, ведуть у велике майбутнє.

Ірина Пучковська,
Здолбунівський район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору