Рівне:

Створення та просування сайтів

Щоб вберегтися від інсульту — вимірюйте окружність талії

Здоровя 28-чер, 2007, 19:439 prov 3 438
Якщо порівняти нашу державу з країнами Євросоюзу, то статистика смертності від хвороб кровообігу там значно відрізняється від того, що маємо в Україні: смертність від хвороб системи кровообігу (ХСК) у європейських країнах становить 27,7 % (в Україні – 61,6 %). У країнах з високим рівнем життя, як, скажімо, у Фінляндії, смертність від серцевих недуг у 3-4 рази менша від того, що маємо у нас.

Та Батьківщини, як і матері, не обирають. Живемо ми в Україні. І на цій землі, при цій економіці, з цією екологією маємо жити, давати собі раду і бути здоровими. Хоч подані вище цифри спонукають замислитись і уважніше прислухатись до порад фахівців.

Спілкуємося з головним терапевтом нашої області, завідувачкою відділення аритмології Рівненської обласної клінічної лікарні Оленою КАЧАН.

– Пані Олено, в чому полягає головна причина того, що рівень серцево-судинних захворювань і у нашій області, як і у всій Україні вийшов на перше місце?

– Головна причина – атеросклероз. Це ураження судин жировими бляшками. Атеросклероз недарма називають мовчазним убивцею. Адже хвороба з’являється й прогресує непомітно, без симптомів. Людина живе, працює і навіть не підозрює, що в неї вже є початкова стадія певного серцево-судинного захворювання. У 60-ти відсотків людей після 50-ти років спостерігається аритмія. А після 60-ти – у вісімдесяти. Однак, не завжди причиною є вікові зміни. Адже перші прояви хвороби маємо навіть у досить молодому віці. Навіть у дітей 5-14-ти років у судинах виявляють жирові включення (бляшки). До нас нерідко звертаються 15-16-річні юнаки, а дівчата трішки пізніше, коли вагітніють, і у них вже є проблеми з підвищеним артеріальним тиском.

– А причина атеросклерозу – передусім неправильне харчування, жирна їжа?

– Я б сказала, що причина комплексна. Це, звісно, і неправильне харчування, і неправильний, малорухливий спосіб життя, і стреси, депресивні стани. Не можна виключати і вплив генетичної спадковості. Найгірше ж те, що, коли проявляються перші симптоми, то лікуємо вже не хворобу, а її наслідки. Такий стан справ ще раз доводить те, наскільки нам необхідна профілактика, починаючи з дитячого та юнацького віку.

– Які найголовніші фактори ризику?

– Якщо в людини підвищений артеріальний тиск, це вже серйозний сигнал, свідчення того, що розвивається гіпертонічна хвороба. Другий, не менш важливий фактор – це гіперхолестериномія (підвищення холестерину в крові). Тобто, коли рівень холестерину перевищує допустиму норму. Третій фактор ризику – це тютюнопаління. Це головним чином стосується молодих людей. Ці три фактори ризику є головними. Однак, не можемо не зважати на ту обставину, що 75 відсотків людей хворіють і 58 відсотків йдуть із життя головним чином через низьку якість життя. Звідси постійні стреси, які багатьох приводять до алкоголізму.

– Чимало людей, напевно, не можуть собі забезпечити дороге лікування…

– У певній мірі так. Лікування дороге. Та усе ж, лікування хворого з першими симптомами не таке затратне, як лікування інсульту. Однак, люди не лікуються тоді, як хворобу легко лікувати, а звертаються до лікаря коли «прихопило» так, що незмога терпіти, або ж привезла в лікарню бригада швидкої допомоги. А недуга у такому випадку вже достатньо розвинулася. Однак, у кожному випадку лікування призначається індивідуальне. В залежності від групи ризику, запущеності хвороби, генетичної спадковості та інших факторів. Нині розроблені достатньо ефективні стандарти лікування. Є ліки дуже дорогі, є дешевші, однак кожному підбирається той оптимальний варіант, який йому необхідний і доступний за ціною. Важливо, щоб люди не нехтували хворобою («якось буде»), не шукали панацеї у невідомо якого виробництва біодобавках, а передусім, при першому ж сумніві, усе ж ішли до лікаря.

– Як пересічна людина має визначити, коли звернутися до лікаря?

– Треба час від часу міряти тиск. І пам’ятати, що нормальний тиск — це менше як 140/90. Якщо ж уже понад цю мірку, то це серйозний сигнал. Друге: для профілактики важливо знати і вміст холестерину в крові. Норма не повинна перевищувати 5-ти мілімоль на літр. Меншою від 6,1 мілімоль на літр має бути і вміст цукру в крові. Не остання річ – окружність талії. Чоловіки повинні не допускати, щоб окружність талії перевищувала 102 см. У жінок ця межа – не вище 88 см. Якщо вже більше, тоді вже є ризик, говорячи мовою лікарів, метаболічного синдрому. А відтак і ризик інсульту, інфаркту.

– Яке місце займають серцево-судинні захворювання у шкалі захворювань у нашій області?

– Серцево-судинні захворювання становлять 62 відсотки, на другому місці – захворювання органів дихання, далі – органів травлення. Хоч високий рівень онкозахворювань, надто багато людей гине в авто- та інших катастрофах…

– Повернімося до профілактики. Що треба робити, щоб запобігти серцево-судинним захворюванням?

– Більше рухатися. В цілому вести активний спосіб життя. Приємно, що окремі люди це розуміють і стає модним катання на роликах, їзда на велосипеді. По-друге, треба правильно харчуватися. Не перевантажувати себе жирною і мучною їжею. Звісно, не кожен може забезпечити себе фруктами і соками, але все ж у доступній мірі, якщо про це дбати, то можна харчуватися більш-менш повноцінно. По-третє, якщо вже організм дає сигнал, то таки треба позбутися шкідливих звичок: кинути палити, не зловживати алкоголем.

– А стреси?

– Стресам піддаємося ми всі. Однак, чомусь одна людина здатна справлятися і приймати у стресових ситуаціях повноцінні рішення, а іншу щоденне життя щораз б’є все болючіше. А внаслідок маємо порушення серцевого ритму. Треба усе ж у нашому складному техногенному й інформаційному світі вчитися жити повноцінно і бути здоровими.

– Чи існує соціальний портрет людини, в якої виникають проблеми із серцем? Представники яких прошарків населення найчастіше до вас звертаються?

– Важко сказати. Колись вважали, що захворювання коронарних артерій – це хвороби певного соціального прошарку, який має змогу краще харчуватися, ліпше жити, провадить інтелектуальну й культурну діяльність. Однак, це далеко не так. На недуги серця хворіють усі: і міністри, і водії, й інженери, і робітники. Причини, щоправда, можуть бути різні. Лежать у нас у відділенні сільські бабусі. Це люди неймовірно спрацьовані. Причина захворювання – неймовірно важкі, непомірні, як для їхнього віку, фізичні навантаження. Натомість міське населення хворіє скоріше від малорухливого способу життя, ніж від фізичної роботи. Не можна назвати якусь соціальну групу, котра хворіє більше, ніж інші.

– Чи пов’язані серцево-судинні захворювання із ендокринними проблемами? Адже наша область ендемічна по зобу?

– Безумовно, ендокринні захворювання, порушення щитовидної залози впливають на серцево-судинну систему. Тиреотоксикоз і гіпотеріоз дають підвищений чи понижений рівень гормонів у крові, тут і криється причина порушення серцевого ритму.

– Ваші побажання нашим читачам?

– Не забувати про прогулянки на свіжому повітрі, займатися фізичними вправами. У будь-яких умовах, навіть у кімнаті можна зробити елементарну зарядку. Це не потребує якихось матеріальних затрат. І в цілому треба вести активний спосіб життя. Любити себе, а відтак не допускати зайвої ваги тіла, не палити, не зловживати спиртним. Хоч людям інколи легше випити якусь таблетку, аніж працювати над собою, усе ж, щоб не хворіти, треба постійно працювати над собою і не забувати звертатися до лікаря.

Людмила МАРЧУК

Рівне
Схожі новини
Коментарі - всього 1

Світлана 10-чер, 10:37

А як щодо цукрового діабету? Як він передається?
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору