Рівне:

Створення та просування сайтів

Творчі родини

Суспільство 18-лис, 2010, 13:529 Lobanovskiy 1 508
У Радивилівському районному будинку культури відбувся п’ятий районний фестиваль родинного мистецтва „Родинне коло”. Він зібрав чималий загал небайдужих до творчості мешканців міста і сіл району.

Першим на гостину прийшов сімейний дует сестер Ярини та Софії Мулик із села Козин. Старша з дівчат навчається в Львівській консерваторії, молодша – учениця місцевої школи мистецтв. Сестри співають у церковному хорі, із задоволенням вивчають іноземні мови, пишуть вірші.
На „трьох китах” – любові, дітях і музиці збудовано міцний фундамент сім’ї Лесі та Олександра Борейчуків, викладачів Радивилівської школи мистецтв. Вони, окрім того, що подарували присутнім чудову пісню, поділилися секретами сімейного щастя. До речі, подружжя невдовзі відзначить своє срібне весілля.
Кохання є тією могутньою силою, яка рухає по життю і надихає на творчість сімейний тандем Світлани та Петра Скрутів із села Пляшева. Вони в день проведення фестивалю відсвяткували чергову річницю подружнього життя. Пан Петро – заступник директора з виховної роботи, вчитель фізичного виховання у місцевій школі, пані Світлана – музейний працівник, пише вірші і музику. Нещодавно у рівненському видавництві „Волинські обереги” вийшла збірка її віршів „Хліб і сіль землі”.
У родині Василя Мудрика з села Опарипси знають пісень без ліку, шанують українську пісню і чудово вміють співати. Тож до фестивальної господи він завітав з молодшою донькою Наталкою та внучкою Богданкою.
Зал сколихнула хвиля оплесків, коли ведуча, заслужений працівник культури Алла Комар, запросила на сцену велику і дружну родину Марії Зими із Козина. Співучість цієї сім’ї передавалася з покоління в покоління. 85-річна пані Марія – найстарша учасниця фестивалю, завітала на „Родинне коло” з двома доньками, двома внучками і невісткою. Усі вони живуть у різних містах, але коли збираються разом – неодмінно співають. А натхненником і організатором фольклорного родинного ансамблю є донька Євгенія, яка багато років пропрацювала вчителем музики у Козинському колегіумі, створила не один творчий колектив, пише вірші та музику.
Гарні голоси і любов до пісні передала у спадок своїм синам Віталію та Ігорю вчителька Рідківської школи Ніна Кімеєва. Вокальними даними не обділила природа і невісток. У цій сім’ї співають усі, хоча музичну освіту має лише дружина старшого сина Світлана. Вона була артисткою відомого у нашому краї народного хору села Зоря Рівненського району, а нині завідує клубом села Хотин.
Кохається в українській пісні родинне вокальне тріо у складі трьох сестер Олександри Ольги та Лариси (від народження Малейків). Усі вони, як справжні берегині народного вогнища, і хороші господині, і вмілі рукодільниці, і щирі співрозмовниці, та й співають ці жінки на радість людям.
Дарували свої пісні глядачам і сестри Олександра та Іванна Добровольські з села Опарипси, Людмила Мандзюк з синами Андрієм та Павлом із Гайків-Ситенських, викладач Радивилівської школи мистецтв Інна Пасочник з донькою Дариною. Родина священика Василя Сидорука, настоятеля Свято-Вознесенського храму села Бригадирівка уже не вперше брала участь у фестивалі. Як у справжній християнській сім’ї, тут належне місце займає духовне та естетичне виховання. Так, дружина священнослужителя керує церковним хором, діти – Марічка та Василько – здобувають музичну освіту. В родині Сидорчукові люблять музику і працюють над удосконаленням своєї виконавської майстерності. „Родинне коло” об’єднало і зріднило родини, кожна з яких є яскравою постаттю у своєму побуті, традиціях, формах виявлення народної творчості. Могутня сила мистецтва спроможна у бурхливому життєвому морі давати людині сили для творення прекрасного, робить її добрішою, а в родини посилає любов, злагоду, сімейне тепло.

Анатолій Тимошенко,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору