Рівне:

Створення та просування сайтів

МИСТЕЦЬКА АКЦІЯ «ВІД СЕЛА ДО СЕЛА» ВИХОДИТЬ НА ОБЛАСНИЙ РІВЕНЬ

Рівненська область 25-жов, 2011, 15:139 prov 1 299
Впродовж трьох літніх місяців 2011 року понад 15 тисяч глядачів Дубенщини відвідало мистецьку акцію «Від села до села». Участь у ній взяло майже 200 аматорських колективів району. Нині ж, будучи підтриманою Рівненським обласним управлінням культури, акція рекомендована для поширення за межами району.
Нещодавно мистецька акція «Від села до села» стартувала в Демидівському та Здолбунівському районах Рівненщини. Потужний початок задали найкращі колективи Дубенського краю, які приїхали, аби поділитися своєю творчістю з сусідами. Серед них – переможець Міжнародного фестивалю «Встань, козацька славо, засвіти знамена» у місті Радивилів, лауреат Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці-2010», народний ансамбль козацької пісні Дубенського районного Будинку культури. Також переможець Міжнародного фестивалю естрадної пісні «Жива вода-2011» у місті Харкові, фіналіст Всеукраїнського фестивалю «Червона рута», соліст районного Будинку культури Олексій Мосійчук; керівник аматорського колективу Дубенського мед коледжу «Медунка», керівник народного вокального жіночого тріо «Кришталева вода» Людмила галій та переможець Міжнародного фестивалю естрадної пісні «Жива вода-2011» народний чоловічий гурт «Забава».
Депутат Рівненської обласної ради, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич був ініціатором проведення акції «Від села до села». Данило Корилкевич каже – навіть не очікував, що вона набуде такої народної популярності: «До мене надійшло багато дзвінків, багато запрошень від людей з інших районів області, які і в своєму краї теж хотіли б провести такий захід. Це чудово, що люди долучаються до мистецтва, зустрічаються, спілкуються, обмінюються культурною спадщиною. Адже не хлібом єдиним, як то кажуть. На мою думку, такий захід – сила, яка здатна єднати народ. А наша мета – підтримати ці починання».
Дубенський письменник Микола Тимчак вважає, що ця мистецька акція – те, чого так довго потребував кожен українець: «Що ми зараз спостерігаємо на селі? Воно гине. Вікна-двері позабивані. Будинки продають за безцінь, та й тих ніхто не купує. І це відбувається не лише через економічні важелі. Вимирає культура. Ось, наприклад, ким зараз є завідувач сільським будинком культури? Він просто приходить, відкриває замок на дверях, щоб молодь могла погицати на танцях і, вибачте, набити одне одному пику. А потім приходить, і закриває цей замок. Що залишається молоді тепер? Ходити від хати до хати: там випив чарку, там випив чарку… А що далі? Яке далі майбутнє? Тому вважаю, що мистецька акція «Від села до села» - потужний поштовх для збереження свого, національного, рідного. Я спостерігав за людьми, які приходять на ці концерти. Багато від них плачуть від щастя, адже саме тут вони мають змогу почути справжню українську пісню. Це навіть не від села до села, а від серця до серця».
Голова Дубенської РДА на Демидівщину приїхав не з порожніми руками. Щоб увінчати вдалий початок акції «Від села до села», він подарував місцевому Будинку культури професійний баян, який відразу ж випробували на сцені місцеві аматори.

Довідка: Мистецька акція «Від села до села» на Дубенщині почалося з того, що творчі колективи сільських рад Дубенщини їздили з концертами один до одного, змагаючись за першість. Найкращі отримали можливість виступати перед широкою публікою Дубна на центральній площі міста. Такі виступи відбувалися щонеділі протягом трьох літніх місяців. Тепер акція поширилась далеко за межі району, набуваючи розвитку і популярності. Метою акції є збереження автентичної української культури без домішок «шароварщини», поширення та зацікавлення нею молоді. «Від села до села» - альтернатива алкоголю та наркотикам, приклад того, як корисно, з задоволенням і без шкоди для здоров’я можна провести дозвілля. Спосіб викорінення з народної свідомості того, що козак і чарка – споріднені речі, спосіб культивування свідомого українця.


Прес-служба Дубенської РДА
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору