Рівне:

Створення та просування сайтів

Волинь позбавляється від отрутохімікатів

Волинська область 23-гру, 2010, 10:239 Lobanovskiy 953
Волинь поступово позбувається непридатних пестицидів, що роками лежать на складах. Одну частину хімікатів уже вивезли на утилізацію до Сумської області, іншу - до Польщі. Залишилося 45 тонн. Їх сподіваються доправити за кордон до Нового року.
Завантажують 40 тон пестицидів за євростандартами. Отрутохімікати в новій тарі, а МНСівці - у спецодязі. Кажуть, якщо без нього - напевне, захворієш на небезпечну недугу.
Микола Лучик, співробітник ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами":
- Люди повинні бути повністю захищеними. На погрузці в костюмі немає необхідності, а при перетаруванні йдуть спеціальні костюми прорезінені. Це рукавиці, які не пропускають нічого. Маски відповідні.
У цих діжках, переважно, ДДТ, більш відомий як дуст. Раніше ним посипали сільгоспкультури. Пестициди становлять велику небезпеку. Екологи твердять: хімія така шкідлива, що склад під неї довелося будувати якнайдалі від людських помешкань.
Світлана Якубишева, керівник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області:
- Склад був вибраний згідно норм, щоби була певна відстань від населених пунктів. Тут в Маневичах склад має певну санітарно-захисну зону нормативну, вона дотримана. До села тут 2 кілометри.
Задавнені хімікати вивозять із Волині до Польщі вже десятиліття. Там їх утилізують без шкоди для довкілля. Натепер в області пестицидів залишилося трохи більше 45 тон. Їх обіцяють позбутися до кінця року.
Віталій Карп'юк, заступник голови Волинської облдержадміністрації:
- Ми мали на своєму обліку 70 тонн, а виявляється, що не весь облік був. При завантаженні, при зачистці в нас виявляється 22 тонни, які раніше ми не знали. Але думаю, що ми і з цим справимося, бо кошти цього року виділені.
Мільйон гривень від Міністерства охорони довкілля й ще півтора з обласного бюджету. Чиновники певні, цих грошей вдосталь, аби вивезти й утилізувати всі отрутохімікати. Якщо так зроблять, з нового року Волинь стане першою в Україні областю, що позбулася всіх непридатних пестицидів.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору