Рівне:

Створення та просування сайтів

Закохався дідусь у бабусю, не вдома

Особливий погляд 10-лют, 2011, 14:449 Lobanovskiy 1 402
На околиці села Друхів, що в Березнівському районі, у якому доживають віку 26 престарілих жителів району. 16 із них взагалі не мають родини 12 – інваліди 1 і 2 груп, 70 відсотків переступили вік 80 років.


- По-різному складається доля наших підопічних,- розповідає директор районного центру з обслуговування одиноких, престарілих та інвалідів Андрій Сидорчук. – В одному випадку син просив прихистити стареньку матір, тому що в однокімнатній квартирі проживають аж три сім’ї. В іншому – син бив матір, відбираючи пенсію й за два роки тут уперше відвідав. Ще одна бабуся жила в таких умовах, що не могла наїстися, і, потрапивши в будинок престарілих, складала хліб під подушкою про запас, поки не переконалась, що харчів вистачає. Адже на утримання кожного мешканця щомісячно витрачається 2 тисячі гривень, з них тільки четвертину становить відрахунок з особистих пенсій.
Доглядають стареньких 12 соціальних працівників, які не тільки готують і роздають їжу, а й перуть, обслуговують прикутих до ліжка, виконують приписи лікарів, які періодично проводять медогляи. Головне ж по-родинному намагаються скрасити життя стареньким на заході віку. Було, що дідусь із бабусею покохали одне одного й стали жити самостійно. Щоправда в такому віці щастя маленьке й недовге: уже більше десятка сусідів провели в останню путь, слава Богу, за всіма християнськими традиціями.
Домашню ідилію для усамітнених створюють1,5-гектарне господарство, сад з 60 плодових дерев і корова, яка частує молоком. З весни всі ходячі беруться залюбки запорядковувати господарство.
Приїзд будь-якого гостя – у радість для всіх. Напередодні Різдва будинок престарілих відвідали голова райдержадміністрації Микола Людвічук із працівниками соціальних установ району, сільський голова Раїса Мудра, які потішили довгожителів подарунками. До речі, мешканці Лідії ­Фурсяк – 102 роки. Від минулих коляд збереглися зворушливі спогади, коли голова спілки підприємців Березнівщини Людмила Пилипчик разом із подарунками привезла й молодиць-колядниць, яких слухали хто на коридорі, а хто – у ліжку при відкритих дверях, і ніхто не витирав сльози-спогади про прожите життя. Одинокі не залишились самотніми і нинішніх коляд:їх відвідала німецька благодійниця Маріанне Ріхтер – почесна громадянка Березного.

Петро Желінський,
Березне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору