Рівне:

Створення та просування сайтів

Лукашенко загрожує повернути до в'язниці помилуваних дисидентів

Україна і світ 23-кві, 2012, 10:349 prov 1 061
Білоруський президент Олександр Лукашенко в суботу, 21 квітня, пригрозив повернути до в'язниці помилуваних ним опозиційних активістів, якщо ті будуть критикувати його режим, а Захід, який за них заступився, не послабить тиск.
Отримавши свободу після півторарічного ув'язнення, суперник Лукашенка на президентських виборах-2010 Андрій Санніков на волі порадив главі держави добровільно покинути пост і назвав останні півроку перебування у в’язниці "тортурами".
"Ті базіки, які вийшли на свободу, повинні сказати спасибі, що з ними так вчинили, можуть повернутися знову в колонію", – цитує Лукашенка державне інформагентство БелТА. "Будуть базікати – повернуться туди".
Санніков і ще ряд суперників Лукашенка, а також сотні людей опинилися за ґратами після мінського мітингу протесту після президентських виборів, які Захід не визнав чесними. У відповідь ЄС посилив санкції щодо Мінська, а в лютому відкликав своїх послів.
Минулого тижня Лукашенко відпустив Саннікова і главу його виборчого штабу Дмитра Бондаренка, які написали заяви з проханням про помилування, і сказав, що свободу отримають тільки ті, що залишаються за ґратами, хто наслідуватиме їхній приклад.
"Не написали б прохання про помилування - сиділи б до цього часу. І ті, хто там залишився і не написав це звернення на ім'я президента, будуть сидіти", – сказав він.
Президент відмовляється визнати своїх опонентів за ґратами політв'язнями і називає засуджених кримінальними злочинцями. Під вартою залишаються ще один екс-кандидат в президенти, Микола Статкевич, і більше десятка активістів опозиції.
Лукашенко сказав, що приймав рішення не під тиском і натякнув, що може дати відсіч Заходу. "Тому не слухайте, що хтось натиснув. Будь-який тиск боком вийде", – сказав він.
Влада після масштабних вуличних протестів посилила тиск на опозицію, яка вивела на вулиці в 2011 році тисячі незадоволених падінням білоруського рубля, товарним дефіцитом і 100-відсотковою інфляцією – наслідками, які спустошили скарбницю щедрих передвиборчих обіцянок Лукашенка.
За матерiалами:
Reuters
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору