Рівне:

Створення та просування сайтів

У Білорусі суди розправилися з учасниками мітингу протесту

Україна і світ 31-бер, 2005, 17:119 prov 1 361
Правозахисники повідомляють, що багато арештантів травмовано. Наприклад, прямо із залу суду до 9-ї клінічної лікарні відправлено Андрія Баранова, який отримав пошкодження голови. “Швидку допомогу” викликали в СІЗО до 49-літнього Олександра Хупярскова – медики зафіксували у нього черепно-мозкову травму і забій грудної клітки. Діагноз “черепно-мозкова травма” поставлено лікарями і Костянтину Королю. Король заявив у суді в понеділок, 28 березня, що був побитий у машині для перевезення заарештованих після затримання. Проте суддя Микола Самосейко виніс рішення покарати Короля арештом на п’ять діб. Вивих руки і проблеми із серцем зафіксували в 6-й клінічній лікарні в Олександра Прушинського, доставленого з камери на обстеження в ніч з п’ятниці на суботу, 26 березня. Він має польське і канадське громадянство, але періодично мешкає в Білорусі і, навіть, намагався балотуватися на посаду президента.

Графа Прушинського бійці загону спецпризначення заарештували за виступ перед мітингом біля Палацу спорту: у міліцейських протоколах зазначається, що він очолив колону, яка намагалася пройти на Жовтневу площу, що розташована біля резиденції президента Лукашенка.

– Наблизитися до резиденції і шансів не було, – заявив сьогодні Микола Н., учасник вуличної маніфестації, якому пощастило залишитися на волі. – Ця вулична акція була слабшою за багато попередніх. Але Лукашенко зараз дуже боїться революції. Тому з ними (опозиціонерами) розправляються жорстоко”.

Боротьба з режимом Лукашенка

Великий мітинг опозиції було несанкціоновано проведено минулої п’ятниці в центрі білоруської столиці. Хода була присвячена річниці утворення Білоруської народної республіки (БНР) у 1918 році. Учасники заходу вимагали звільнити з ув’язнення заарештованих раніше опозиційних активістів і лідерів руху підприємців.

Під час акції було затримано близько 150 осіб. Майже всі вони є молодими людьми у віці від 16 до 20 років. Пізніше десятки з них були відпущені, а тих, хто залишився, було притягнуто до суду.

Придушенням акції займалися співробітники загонів спецпризначення.

Начальник відділу інформації і громадських зв’язків ГУВС Мінміськвиконкому Олег Слепченко заявив у понеділок, 28 березня, що дії сил правопорядку 25 березня були “професійними, адекватними і нежорстокими”. Слепченко був свідком подій, що відбувалися в центрі столиці. Він стверджує, що як учасників несанкціонованої акції міліція розглядає, за попередніми даними, 150-200 осіб. Спостерігачі, виходячи з наведених цифр і практики мінської міліції, стверджують, що арешти і надалі триватимуть. Затриманим і засудженим загрожує звільнення з роботи і виключення з навчальних закладів. Тим часом, сили загонів спецпризначення після вуличних зіткнень 25 березня, щовечора звільняють Жовтневу площу білоруської столиці від пікетників. Несанкціоновані мовчазні акції представників опозиції з портретами білоруських політв’язнів у руках, які влада раніше підкреслено “не помічала”, тепер активно припиняються.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору