Рівне:

Створення та просування сайтів

КОХАЙТЕСЯ, ЧОРНОБРОВІ, ТІЛЬКИ... З КОНТРАЦЕПТИВАМИ

Особливий погляд 15-бер, 2007, 15:309 prov 3 841
— Пане Романе, скажіть, будь ласка, які на сьогодні є контрацептиви і чи є серед них універсальний?

— На сьогодні існує величезний вибір контрацептивних засобів, що дозволяють запобігти небажаній вагітності і, відповідно, аборту. У наш час до найефективніших методів планування сім’ї відносять: оральні контрацептиви — гормональні таблетки; бар’єрні методи — презервативи, ковпачки, діафрагми, сперміциди; ін’єкційні контрацептиви; внутріматкові контрацептиви — усім відома “спіраль”; а також стерилізація — для тих подружніх пар, які більше не бажають мати дітей. Усі перераховані методи при правильному застосуванні є досить ефективними. Щодо універсального методу, то, як жартома говорять медики, — це повне утримання. Якщо ж говорити серйозно, то у кожного методу свої переваги. Втім, найбільш безпечним і ефективним засобом вважаються гормональні контрацептиви.

— Доводилося чути, що гормональні препарати негативно впливають на жіночий організм...

Розповсюджені страхи щодо того, що при прийомі гормональних контрацептивів на тілі починає рости волосся і можна сильно поправитися, пов’язані з першим поколінням цих препаратів. У них містилися високі дози гормонів, а гестагени, котрі в них використовувалися, мали дію, подібну до чоловічих статевих гормонів. Сучасні препарати містять вкрай низькі дози гормонів. Тому ризик ускладнень зведений до мінімуму. Але все-таки іноді спостерігаються неприємні наслідки: повна відсутність або ж слабкі менструації, інтенсивні міжменструальні кровотечі, нудота, хворобливість молочних залоз, депресія, зміна маси тіла і тому подібне. Але при грамотному доборі орального контрацептиву побічні ефекти можуть бути зведені до мінімуму чи їх узагалі не буде. Тому слід пам’ятати — у жодному разі жінка не повинна сама собі «призначати» препарат чи купувати те, що підходить подрузі. Всі питання, пов’язані з гормональними контрацептивами, необхідно вирішувати лише з лікарем-гінекологом.

Мало того, встановлено, що гормональні контрацептиви мають позитивний вплив на здоров’я жінки — не тільки на її репродуктивну систему, але і на весь організм у цілому: нормалізується менструальний цикл, зменшуються крововтрати, знижується ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Ці препарати утричі знижують ризик запальних захворювань органів малого тазу. Застосування їх більше року знижує ризик розвитку раку яєчників і матки.

— Як правильно вживати такі препарати?

— Безумовно, застосування гормональних контрацептивів потребує від жінки певної дисципліни: препарат необхідно приймати один раз у добу приблизно в один і той же час. Але при дотриманні необхідних вимог гормональні контрацептиви попереджають настання вагітності практично в 100 відсотках випадків. Поміж тим, потрібно пам’ятати, що після припинення прийому таблеток захисту від вагітності більше не існує. Тобто в цей час, щоб уникнути небажаної вагітності, варто застосовувати інші контрацептиви.

— Гормональними контрацептивами можна користуватися усім жінкам?

— Ні, вони протипоказані жінкам, котрі страждають підвищеним артеріальним тиском (більш 180/110 мм рт. ст.); жінкам, які перенесли інфаркти, інсульти; хворим на рак молочної залози; з активними захворюваннями і вираженими порушеннями функції печінки (вірусний гепатит, жовчнокам’яна хвороба, цироз, аденома печінки й ін.); зі злоякісними захворюваннями статевих органів; тим, котрі мають прогресуючий діабет. При цьому варто наголосити, що гормональні контрацептиви не захищають від венеричних захворювань і СНІДу, тому, якщо жінка не впевнена у своєму партнерові, бажано при цьому використовувати і бар’єрні контрацептиви.

— Чи можна застосовувати протизаплідні таблетки мамам, котрі годують новонароджених грудним молоком?

— На сьогодні не відомі випадки, коли б прийом мамами гормональних контрацептивів негативно позначався на їхніх грудних дітях. Проте естроген, що застосовується в комбінованих гормональних таблетках, зменшує утворення молока. Тому цій категорії жінок рекомендую приймати міні-таблетки, які містять тільки гормон прогестерон або використовувати негормональні методи: презервативи, сперміциди, внутріматкові контрацептивні засоби (спіралі).

— Іншим контрацептивам довіряти не можна?

— Найбільш надійними контрацептивами після гормональних препаратів вважаються внутріматкові засоби, які в розмовній мові називають „спіраль”. Внутріматкова спіраль уводиться лікарем у матку і перешкоджає прикріпленню плодового яйця в порожнині матки. Надійність спіралі — 97%. Це маленький пристрій, що гнеться, він вводиться в порожнину матки. Але застосовувати його без ризику ускладнень може здорова жінка, яка вже народжувала та має постійного партнера і не хворіє запальними захворюваннями статевих шляхів. Знаходитися в організмі спіраль може до п’яти років.

— Розкажіть, будь ласка, про метод стерилізації.

— Це найбільш радикальний вид контрацепції. Хірургічна старилізація виконується як жінкам, так і чоловікам. Це високоефективний метод, який практично не має ускладнень. Суть стерилізації жінок полягає у блокуванні маткових труб, тому зустріч яйцеклітини і сперматозоїда стає неможливою. При чоловічій стерилізації блокуються сім’явивідні канали, у результаті чого припиняється виділення сперматозоїдів. Цей метод має стовідсотковий ефект, проте він незворотний. Тому стерилізація підходить жінкам, які не бажають більше мати дітей або не можуть вагітніти та народжувати за станом здоров’я — через важкі захворювання серцево-судинної, нервової, ендокринної систем, органів дихання та нирок тощо.

— Як часто до вас звертаються із проханням допомогти обрати контрацептив?

— В останні роки помітні приємні зрушення у цьому напрямку. Наша молодь значно частіше почала звертатися до лікарів-гінекологів. Молоді дівчата з початком статевого життя задумуються над тим, який обрати метод контрацепції. Хоча такі випадки, на жаль, становлять лише незначний відсоток із загальної кількості.

Марина ДАНИЛЮК

Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору