Рівне:

Створення та просування сайтів

Коли гормон виходить з-під контролю

Особливий погляд 10-кві, 2008, 12:199 prov 4 921
– Пані Тетяно, то що ж таке гормональні порушення?
– Перш, ніж говорити про гормональні порушення, згадаємо про репродуктивну систему у цілому і про те, як вона працює. Кора головного мозку, гіпоталамус і гіпофіз – це частини головного мозку, в яких виробляться особливі речовини – гормони, які керують роботою яйників, а ті, в свою чергу, – роботою і станом матки. Коли, за різних причин, цих речовин виробляється менше чи більше, розвивається диcбаланс і розлад усієї системи.
– Як проявляються такі порушення?
– В першу чергу – це порушення менструального циклу. Може бути як посилення, так і послаблення менструацій (більше семи і менше трьох днів), аж до їх зникнення, подовження чи вкорочення циклу (більше 35 і менше 21 дня), кровотечі. Крім того, від гормональних порушень страждає нервова система – всім добре відомий передменструальний синдром, коли жінка стає плаксивою, дратівливою, швидко втомлюється, у неї погіршується пам’ять, порушується сон і знижується сексуальний потяг). Надлишок чоловічих гормонів (або підвищену чутливість до них) бачимо на шкірі обличчя, грудей і спини у вигляді вугрів, підвищеної жирності, надлишкового оволосіння або появи волосся в нетипових місцях. Але найсерйознішим проявом гормональних порушень у жінок є непліддя.
– Чому при цьому розвивається непліддя?
– Основним завданням репродуктивної системи є утворення і розвиток яйцеклітини. При порушеннях регуляції менструальної функції (гормональних розладах) або не дозріває фолікул (особливий міхурець у яйнику), або не відбувається овуляція (вихід яйцеклітини). Відтак, розвивається ендокринне непліддя.
– Які фактори призводять до гормональних порушень?
– Причин є безліч. Зокрема, спадковість, хромосомні патології, перенесені в дитинстві захворювання та операції, травми, значні опіки, психогенні фактори і стреси, розумова і фізична перевтома, гострі і хронічні інтоксикації, професійні шкідливості, запальні та пухлинні процеси органів малого тазу, порушення функції ендокринних залоз (щитовидної залози, наднирників), хронічні захворювання печінки та інших органів. А також складні соціально-побутові, кліматичні та інші умови.
– Коли найчастіше виникають гормональні порушення?
– Зазвичай організм людини найвразливіший у періоди «перебудови». Наприклад, у період статевого дозрівання, коли молодий організм робить перші кроки в нові для нього умови існування. Дуже важливо, щоб дівчинка знайшла підтримку і розуміння в сім’ї (психічний фактор), не перевтомлювалась, правильно харчувалась (фізичний фактор), і тоді робота всього організму скерується в правильне русло. Наступним критичним періодом є вагітність, коли кардинальні гормональні зміни налаштовують весь організм на виношування нового життя. Всі перераховані вище фактори відіграють важливу роль у правильному «поверненні» до звичного стану після пологів та годування. І останній – це клімактеричний період, період згасання гормональної функції через старіння організму. Його ще називають «іспитом» за минулий період життя.
– Як виявити різного роду гормональні порушення?
– Першочергово їх виявляє сама жінка! Так, необхідно звернутись до лікаря, якщо менструації у дівчинки почались раніше восьми або пізніше 16 років; а також, якщо вони супроводжуються сильними болями внизу живота і попереку, різко вираженим загальним нездужанням та тривають менше трьох чи більше семи днів. Варто насторожитися, якщо цикл (період від початку попередніх місячних до початку наступних) триває менше 21 чи більше 36 днів; якщо з’являються кровотечі (незалежно від причини). Про гормональні порушення може говорити той факт, коли жінка не вагітніє протягом року регулярного статевого життя без застосування контрацептивів у віці до 35 років і протягом шести місяців у віці більше 35 років. А ще варто звернутися до лікаря, якщо після вагітності та пологів менструальний цикл не відновлюється після припинення годування (лактації); якщо косметичні процедури і засоби не можуть забезпечити належного стану шкіри та волосся; якщо жінку турбують болі чи дискомфорт у молочних залозах; якщо припинились менструації та з’явились «припливи» у віці до 40 років; якщо жінок клімактеричного віку турбують часті «припливи», сухість слизових оболонок та інші прояви клімактеричного синдрому.
Щоб знайти причину і ступінь порушень, у нашому арсеналі є різні методи обстеження: визначення рівня гормонів у крові, ультразвукове, рентгенологічне, гістероскопічне, лапароскопічне, гістологічне, генетичне обстеження. При потребі призначаємо консультування з іншими спеціалістами нашого Центру: ендокринологом, кардіологом, генетиком, мамологом, дерматологом, імунологом, педіатром та ін.
– Чи обов’язково лікування гормональних порушень проводиться гормональними препаратами?
– Зовсім ні. Виходячи зі списку причин, що призводять до гормональних порушень, можна здогадатись, що при нормалізації режиму праці та відпочинку дівчинки і жінки, раціональному харчуванні, усуненні хронічного стресу та перевтоми вдається досягти позитивних результатів, коли мова йде про незначні порушення. Сьогодні є значна кількість вітамінних, антигомотоксичних, гомеопатичних та інших препаратів. У занедбаних або складних випадках порятунком, безумовно, стають гормональні середники.
– Але ж нині кожен з пересторогою відноситься до гормонального лікування...
– Упереджене ставлення до гормонального лікування склалось історично. Наші пацієнти «бояться» старих препаратів з великим вмістом гормонів, які справді мали багато побічних дій. І, погодьтеся, раніше їх призначали навмання. Сьогодні, визначивши рівень гормонів у крові, ми визначаємо чіткі покази чи протипоказання до того чи іншого гормонального втручання. А подальші аналізи дозволяють контролювати рівень гормонів, дози препаратів та ефективність лікування. Часто лише ці середники дозволяють покращити якість життя жінки (наприклад, замісна гормонотерапія в клімактеричному віці), простимулювати овуляцію і забезпечити бажану вагітність та попередити небажану, зупинити та попередити кровотечі тощо.
Наприкінці хочу процитувати Коко Шанель: «Наше здоров’я в наших руках і ми ніколи не повинні їх опускати!»
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору