Рівне:

Створення та просування сайтів

Діагноз – БЕЗПЛІДДЯ

Здоровя 13-кві, 2006, 12:279 prov 3 366
Найбільшим щастям у житті кожної жінки є радість материнства. Вступаючи у доросле сімейне життя, дівчина мріє про втіху, яку даруватимуть їй дітлахи. Проте трапляються випадки, коли зрадливий лелека оминає дім котроїсь родини. Тоді в сім’ї розпочинаються сварки, непорозуміння, взаємні звинувачення, а часто саме через неможливість дати життя ще одному маленькому створінню шлюб розпадається. Та безпліддя – не вирок, нині ця проблема є вирішуваною. Тому сьогоднішня наша розмова з головним спеціалістом управління охорони здоров’я РОДА з питань репродуктивного здоров’я кандидатом медичних наук Романом Шустиком.
– Пане Романе, наскільки гострою є нині проблема безпліддя?
– Якщо ще зовсім нещодавно, 7-10 років тому, безплідною була кожна десята пара, то зараз ситуація значно погіршилася. Нині кожне п’яте подружжя з різних причин не може мати дітей. Загалом зараз в Україні більше 800 тисячам сімейних пар виставлено діагноз безпліддя.
– Коли сім’ї варто насторожитися?
– Шлюб вважається безплідним, якщо вагітність у жінки не настає упродовж одного року. Але це за умови регулярного статевого життя і без застосування будь-яких протизаплідних засобів. Свою роль відіграє і віковий фактор – якщо жінці більше 35 років, термін скорочується до шести місяців.
– Що призводить до безпліддя?
– Справді, безпліддя – це наслідок, ми, лікарі, маємо знайти його причину. Раніше усі проблеми, пов’язані з неможливістю жінки завагітніти, лягали на її ж плечі. Та це неправильно. Зараз повністю обстежується сімейна пара, адже, як свідчить статистика, серед причин безпліддя як чоловічий, так і жіночий фактори становлять по 40 відсотків. Решта 20 відсотків – це причини спільного характеру, так звана імунологічна несумісність. Такий діагноз встановлюється, коли у пари виникає імунна несумісність і в організмі жінки утворюються антитіла, які призводять до зниження рухливості сперматозоїдів та заважають проникненню їх до яйцеклітини. Хоча при своєчасній діагностиці ця патологія виліковується.
Серед основних причин безпліддя лікарі виділяють запальні захворювання статевих органів. Поміж них найнебезпечнішими, які призводять до проблем з вагітністю, є інфекції TORCH-групи – хламідії, токсоплазми, мікоплазми й таке інше. Вони призводять до порушень показників спермограми, еректильної функції у чоловіків та до ерозій шийки матки, злук малого тазу у жінок. Не останню роль у проблемах з вагітністю відіграють гормональні розлади, які проявляються порушенням менструального циклу. Причиною безпліддя у жінок є і так званий трубний фактор – непрохідність маткових труб. Схожа проблема існує і в чоловіків – непрохідність сім’явивідних протоків.
– Як з усім цим боротися? Чи можна вилікувати безпліддя?
– На сьогодні існує затверджений Міністерством охорони здоров’я України алгоритм обстеження і лікування сімейних пар, які мають проблеми з вагітністю. Враховуючи всі труднощі безпліддя, практично неможливо оцінити стан репродуктивного здоров’я за один-два візити чи вилікувати хворобу кількома уколами. Так само, як і не існує єдиної методики лікування для всіх. Лікування є суворо індивідуальним. І не потрібно припускатися фатальної помилки, коли жінку лікують роками, а чоловік ніби і непричетний до справи – лікуватися має сімейна пара.
– Де мешканці Рівненщини можуть пройти таке обстеження та лікування?
– У Рівненському обласному клінічнму-лікувально діагностичному центрі (РОКЛДЦ) проводиться весь спектр клініко-лабораторних та діагностичних обстежень. Для прикладу, минулого, 2005 року, на обліку у відділі репродуктивного здоров’я стояло близько півтори тисячі сімейних пар. Після лікування 152 з них стало щасливими батьками.
– А як щодо штучного запліднення?
– На жаль, на сьогодні репродуктивні технології, мається на увазі штучне запліднення, у нас не практикуються. Втім, уже є плани про створення ембріологічної лабораторії. А на сьогодні державні центри, де здійснюється штучне запліднення, знаходяться лише в Івано-Франківську та Донецьку. До речі, з 2005 року в Україні, за наказом Міністерства охорони здоров’я, сімейним парам, яким виставили діагноз трубного безпліддя, держава фінансує першу спробу штучного запліднення. При Рівненському обласному управлінні охорони здоров’я створена спеціальна комісія, яка проводить відбір сімейних пар на цю процедуру.
Марина ДАНИЛЮК,
Рівне.
Варто прочитати
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору