Рівне:

Створення та просування сайтів

“Рівнеазот” не чіпатимуть

Новини регіону 24-бер, 2005, 13:239 prov 1 204
Як зазначив генеральний директор “Рівнеазоту” Михайло Заблуда, підстав говорити про реприватизацію підприємства не існує. Він цілком погоджується з тим, що півтора року тому, коли вперше оглянув підприємство, воно знаходилось у жахливому стані. Не заперечує і те, що тоді виробництво було високозатратним, а при постійному рості цін на основні види сировини і низькому рівні використання виробничих потужностей, знаходилось на грані банкрутства. Щодо заробітньої платні, то на той час її середньомісячний рівень становив всього 488 гривень, а це був найнижчий показник серед споріднених підприємств хімічної галузі України.

Втім, за останні півтора року, що минули від дня продажу державного контрольного пакету акцій ВАТ “Рівнеазот” австрійській компанії “Райффайзен Інвестмент”, ситуація на заводі значно покращилася. Його реконстроювали, завдяки чому зріс приріст товарної продукції, в порівнянні з 2003 роком, майже у два рази.

Крім того, виплачено заборгованість зарплати, налагоджено випуск конкурентоспроможної продукції, збережено робочі місця, вирішено усі двосторонні боргові питання з державою.

Ті часи, коли підприємство не знало кому і як продати свою продукцію, вже минули. На сьогодні “Рівнеазот” нарощує виробництво. За добу завод виробляє 1150 тонн аміаку. Налагоджений і збут продукції – майже 70% експортується закордон. Хоча, зі слів пана Заблуди, було б вигідніше, якби в Україні зріс попит на його продукцію.

Цьогоріч пріоритетним напрямком діяльності підприємства визнано, як і в минулому році, реконструкцію цехів та виробництв. Сума інвестиційних вкладень буде не меншою, ніж торік – тоді вона становила 134 мільйони гривень. Нині на заводі ведеться робота щодо переходу на безкомпресорну схему подачі газу в цех аміаку №2. Це, на думку керівництва заводу, не просто економічно вигідно, а й допоможе суттєво знизити собівартість аміаку та інших видів продукції, до складу яких він входить.

Ще на початку минулого року “Рівнеазот” мав понад 125 мільйонів збитків, однак вже в кінці року – майже 28 мільйонів чистого прибутку. В той же час, на думку пана Заблуди, про дивіденди говорити ще рано, можливо через два роки, коли увійде в дію наступний крок інвестиційної програми, вони дадуть про себе знати.

Ангеліна ПЛОЩАНСЬКА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору