Рівне:

Створення та просування сайтів

Вчені створили книгу, яка очищує найбруднішу воду до питної

Здоровя 15-бер, 2016, 19:089 prov 870
В Америці створили унікальну книгу, яка здатна очищати воду й робити її придатною для пиття. "Питна книга" зможе вирішити проблему нестачі чистої питної води для 660 млн людей у всьому світ. ЇЇ автор доктор Тері Данкович з Університету Карнегі-Меллона в штаті Піттсбург, США. Про це повідомляє BBC.
В основі такої книги — папір, що містить наночастинки срібла і міді. Ці наночастинки є джерелом іонів, які поглинаються бактеріями води під час її проходження через пори паперового фільтра.
"Все, що потрібно зробити, — це вирвати одну зі сторінок, помістити її в пристрій для фільтру та налити туди воду з будь-якого джерела, чи то річка, колодязь і т.і. В результаті отримуємо чисту воду та мертві бактерії", - каже Тері Данкович.
Як говорять учені, відфільтрована вода може містити малу кількість наночастинок срібла або міді, які просочилися через фільтр. Але рівень цих наночастинок настільки малий, що таку воду можна пити так само сміливо, як і воду з-під крана в Америці.
Протягом кількох років доктор Тері Данкович досліджувала можливості "питної книги" у лабораторії університету, а пізніше — в польових умовах.
Випробування провели в 25 населених пунктах Південної Африки, Бангладеш та Гани. Вони показали, що сторінки книги здатні фільтрувати більше 99% бактерій, а в більшості випадків бактерій у воді й зовсім не залишилося. При цьому одна сторінка може очистити до 100 л води, і книги може вистачити одній людині на 4 роки.
"Після того, як ми пропустили воду через фільтри, більш ніж 90% зразків не містили живих бактерій взагалі. Нас дуже радує те, що наш папір спрацював не тільки в лабораторних умовах, але й у реальному житті", — говорить Тері Данкович.
"Питна книга" очищає і воду з відходами каналізації: "Якщо навіть таку воду папір зміг очистити, значить, його можливості великі", — прогнозують дослідники.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору