Рівне:

Створення та просування сайтів

Кримчанка в Рівному виграла суд проти місцевого управління соцзахисту

Рівненська область 12-лип, 2016, 14:389 prov 1 304
Відстояла в суді своє право на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, передбаченої для внутрішньо переміщених осіб, кримчанка Ельвіра Шиліна, котра переїхала до Рівного з нині окупованого Севастополя.
Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради перестало виплачувати жінці цю державну соціальну допомогу в квітні цього року. За словами пані Ельвіри, причиною припинення виплати стало її небажання відкривати поточний рахунок у ПАТ «Державний ощадний банк України». Адже нещодавні зміни в законодавстві передбачають, що цю державну допомогу переселенці повинні отримувати через установи Ощадбанку.
Жінка звернулася за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України» в Рівному. Юристи організації підготували їй адміністративний позов, який був поданий у Рівненський міський суд.
І от 6 липня 2016 року міський суд своєю постановою частково задовольнив позов пані Ельвіри. Зокрема, суд визнав протиправними дії управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Рівненської міської ради щодо припинення їй з 1 квітня 2016 року виплати коштів щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, і зобов’язав поновити цю виплату з дати припинення.
Суд зауважив, що виплата відповідної соціальної допомоги через установи Ощадбанку має проводитися з 1 липня 2016 року, а управління припинило виплачувати кошти допомоги Ельвірі Шиліній з квітня цього року. Тобто, завчасно. Крім того, суд вказав і на те, що Постанова Кабміну не передбачає такої підстави для припинення виплати, як невідкриття рахунку в установі банку.
«Рішення суду цілком логічне, адже про якісь розумні юридичні аргументи і логіку дій органу владу говорити не доводиться, – коментує ситуацію керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України», адвокат Микола Глотов. – На мою думку, швидше за все, жінці припинили виплату коштів, щоб у такий спосіб натиснути на неї і змусити відкрити рахунок в Ощадбанку. Або ж чиновники просто не дочитали закон і допустилися помилки. Разом з тим, імовірно, на це рішення суду буде подавати апеляцію як орган соціального захисту, так і пані Ельвіра. Щодо органу соцзахисту, то вони традиційно можуть подати апеляцію, щоб відтягнути час з його виконанням. Стосовно пані Ельвіри, то вона подаватиме апеляцію, оскільки суд не визнав наявності в діях управління ознак дискримінації. А про це, крім іншого, позивачка також просила в суду.
«Хочу наголосити, що для мене ця справа більше, ніж про оскарження припинення соціальних виплат – це справа про порушення базового права людини на вибір, – каже Ельвіра Шиліна. – Я глибоко переконана, що нікого не можна змушувати обслуговуватися в якомусь одному банку, позбавляючи свободи вибору. Й у відстоюванні цього законного права я готова пройти всі можливі інстанції, аж до Європейського суду з прав людини».
Нагадаємо, що в рамках проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти» з практичних питань реалізації своїх прав вимушені переселенці, котрі проживають на Рівненщині, можуть отримати безоплатну юридичну допомогу в центрах права РОГО КВУ в Рівному та Сарнах.
Святослав Дубов,
інформаційний відділ РОГО КВУ.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору