Рівне:

Створення та просування сайтів

Тимошенко обіцяє за тиждень навести лад на ринку нафтопродуктів

Україна і світ 14-кві, 2005, 13:499 prov 1 140
– Максимум тиждень будемо наводити порядок у нафтосфері, – заявила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції в Києві в понеділок, 11 квітня.

За її словами, існує лише дві причини для підвищення цін на нафтопродукти – збільшення Росією вивізного мита на нафту на 20 доларів – до рекордної величини 102,6 долара за одну тонну і світова кон’юнктура ринку нафти, однак розміри збільшення цін провідними гравцями українського ринку виявилися значно вищими, щоб обґрунтувати їх цими причинами.

Міністр фінансів Віктор Пинзеник уточнив, що збільшення мита Росією додає до роздрібної ціни 7-8 копійок за літр, однак в окремих областях підвищення склало 70-80 копійок. За його словами, уведення податку на додану вартість на імпорт нафти не повинно було впливати на кінцеву ціну продажу, тому що ПДВ стягувався з продаваних нафтопродуктів і раніше, а виходить, цей захід уряду лише вилучає кошти з тіньового обігу.

Юлія Тимошенко також сказала, що для припинення зловживань з пільговим дизельним паливом для аграріїв. Ємкості з ним будуть пофарбовані в жовтогарячий колір, а уряд збирається постійно контролювати всіх учасників постачань.

Міністр аграрної політики Олександр Барановський додав, що нафтотрейдери, які підписали меморандум з аграріями, за час його дії і до підвищення цін на нафту поставили на експорт 400 тис. тонн дизельного палива замість того, щоб накопичувати його для постачання аграріям, тому уряд не прийме їхню пропозицію про перегляд ціни постачань з 2400 гривень до 2800 гривень за тонну, що підтвердила Тимошенко.

Міністр також уточнив, що контроль над операторами постачань пільгового палива здійснює місцева влада, тому обвинувачення центрального уряду або Мінагрополітики в спекуляціях пільговим паливом необґрунтовані.

Раніше уряд України обвинуватив найбільших учасників ринку, серед них російські нафтові компанії – власники українських НПЗ, у картельній змові і попередив про намір обмежити надбавку в роздрібній торгівлі 15%, вилучаючи надприбуток до бюджету і штрафуючи порушників.

Крім того, до 1 травня заборонено експорт дизельного палива, з 11 квітня запроваджено жорсткий моніторинг роздрібних цін за участю Мінекономіки, ДПАУ, МВС, а до нафтопереробних підприємств спрямовано представників уряду з контролю над відвантаженням палива аграріям.

АМК заявляє про колективний монополізм

Антимонопольний комітет підозрює компанії “ЛиНОС” (Лисичанський нафтопереробний завод), “Укртатнафту” (Кременчуцький НПЗ) і “Лукойл” (Одеський НПЗ) у колективному монополізмі і просить навести докази існування конкуренції між ними.

Відповідно до повідомлення прес-служби антимонопольного комітету України, під час проведення дослідження оптового ринку світлих нафтопродуктів комітет знайшов ознаки існування колективної монополії між цими компаніями, які разом займають понад 50% ринку.

Крім того, як сказано в повідомленні Антимонопольного комітету, ознаки монопольного положення виявлено й у торгового дому “ТНК-Україна”, що, за даними АМК, володіє часткою ринку в 35%.

У повідомленні прес-служби АМК сказано, що Комітет розіслав зазначеним компаніям відповідні запити й очікує від них економічних розрахунків і доказів існуючої між ними реальної конкуренції.

“Якщо в десятиденний термін ці компанії не обґрунтують, що між ними існує реальна конкуренція, АМКУ визнає їх монополістами. Це, безумовно, викличе низку заходів з нашого боку”, – повідомила прес-служба з посиланням на голову АМК Олексія Костусєва.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору