Рівне:

Створення та просування сайтів

Восьми тисяч доведеться почекати

Новини регіону 14-кві, 2005, 14:079 prov 1 316
Правом на одержання разової державної допомоги при народженні дитини зможуть скористатися батьки тих дітей, які з’явилися на світ з першого квітня цього року. І ні хвилиною раніше, тобто, якщо молода мати не “дотягнула” до півночі 31 березня – пиши “пропало”.

Та навіть ті, хто “дотягнув”, про цю чималу суму лише мріють. Справа в тому, що поки не затверджений порядок виплати допомоги. Це питання викликало чимало суперечок. Наприклад, прем’єрка Юлія Тимошенко озвучила пропозицію користуватися спеціальними картками, що забезпечили б більш повний контроль за використанням цих коштів. Тобто такою карткою можна було б розплатитися лише за речі, необхідні суто дитині (а не іншим зацікавленим членам родини).

Проте ця пропозиція залишилася без відгуку. Про це свідчать і результати опитування, проведеного на Рівненщині.

– Для того, щоб визначити настрої майбутніх мам щодо виплати допомоги, ми провели спеціальне опитування у пологових будинках області, – розповідає начальник головного управління праці та соціального захисту населення Ігор Якубець. – Результати говорять самі за себе: лише 3 відсотки опитаних були “за” введення карток, а 97 відсотків віддали голоси за грошову форму виплати. Її виплачуватимуть двома частинами. Першу, яка дорівнює розміру дев’яти прожиткових мінімумів (3 384 грн.), мають надати відразу після народження дитини. А залишок (5 113 грн.) виплачуватимуть рівними частинами упродовж року.

Повна сума цієї одноразової допомоги складає 8 497 гривень. Що й казати, чималі гроші, особливо для тих, хто проживає не у столиці, і не в райцентрі. Адже відомо, що мешканці сіл та невеличких міст заробляють невеликі гроші, тож така допомога для них – щось на зразок манни небесної.

Звідси виникає ще одна проблема – народження заради грошей. Ті “мами”, які не збиралися мати дитину, тепер чекають її з нетерпінням. Радше не її, а грошей, обіцяних державою.

Тож контроль за їх використанням необхідний. Пан Якубець стверджує, що перевірки здійснюватимуть органи опіки та піклування, а також державні соціальні інспектори, які є у кожному місті чи селищі. Хоча він і зізнається, що повного контролю не може забезпечити ніхто. Перевірки будуть здійснюватися вибірково. Приміром, інспектор у тому чи іншому населеному пункті знає, які сім’ї неблагополучні, а відтак є імовірність витрати цих коштів не за призначенням. Тому такі родини будуть перевіряти ретельніше.

Про конкретні терміни, коли допомога стане реальністю, а не мрією, поки що не говорять. Управлінці впевнені, що це відбудеться “ось-ось”. Тож доведеться почекати – адже є на що.

Ольга ЛИХВА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору