Рівне:

Створення та просування сайтів

У Львові зроблять пішохідними майже два десятки невеликих вулиць та площ

Львівська область 01-сер, 2017, 11:119 prov 952
У центрі Львова планують кардинально змінити організацію руху і значно розширити пішохідні зони, зробивши пішохідними майже два десятки невеликих вулиць та площ. Львівські урбаністи розробили концепцію пішохідних кварталів, яку винесуть на громадські обговорення. Пішохідні квартали мають стати логічним продовженням малого транспортного кільця, яке невеликими відрізками вже почали впроваджувати. Про це пише ZAXID.NET.
При цьому центр не перекриють для руху транспорту повністю, а створять невеликі пішохідні зони довкола центру, щоб мешканці і туристи могли вільно прогулюватись не лише історичним центром.
Як розповіла начальниця відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександра Сладкова, наразі розроблена концепція організації пішохідних кварталів довкола нинішнього пішохідного центру.
«Коли робили пішохідну вул. Курбаса, ми зрозуміли, що краще робити невеликі пішохідні квартали, навколо яких зберігається транспортний рух. Зараз невеликі вулиці запарковані і майже не мають транзитного руху, або односторонні. Тому можна укрупнити квартали і зробити пішохідний променад навколо центральної частини, щоби люди виходили зі звичної пішохідної зони, йшли по кільцю. Адже тут є об’єкти, не менш цікаві, ніж площа Ринок. Коли люди ходитимуть навколо центру, вони бачитимуть більш живе місто», – пояснила Олександра Сладкова.
При цьому вона наголосила, що концепція та її елементи будуть виноситись на громадські обговорення, тобто одномоментно всі зміни не запровадять. «Облаштування нових пішохідних вулиць – складний процес пошуку балансу», – каже Олександра Сладкова і додає, що важливо, щоб після перетворення вулиць на пішохідні вони не стали виключно комерційними, а лишились житловими.
Проаналізувавши кожен невеликий квартал, урбаністи розділили всі території навколо центру на три типи: ті, які вже зараз є пішохідними (позначені на мапі зеленим кольором); ті, які можуть стати пішохідними в недалекому майбутньому (позначені оранжевим кольором), та ті, які можуть стати пішохідними у віддаленій перспективі (блакитний колір).
Олександра Сладкова зазначає, що квартали перетворюватимуть на пішохідні паралельно із запровадженням малого транспортного кільця навколо центру та з будівництвом підземних паркінгів, перший з яких планують облаштувати на площі перед ЛНУ ім. Івана Франка. Таким чином водії зможуть лишати автомобілі на під’їзді до центру і переважно не матимуть потреби заїжджати у самий центр.
Однак повністю центр для автомобілів не закриють. Вулиці Коперника, Гнатюка, Чайковського, Князя Романа, Підвальна, Винниченка, Гонти, просп. Шевченка та інші ключові транспортні вулиці (позначені червоним на схемі) лишаться проїзними для автомобілів.
За словами Олександри Сладкової, навколо центру є чимало невеликих вулиць, які без особливих проблем можна перетворити на пішохідні. «Наприклад, можна почати з вул. Фурманської, по якій було звернення (щодо перетворення її на пішохідну, – ред.) і на якій розташовані два готелі. В принципі, пішохідна вулиця не означає, що вона буде повністю позбавлена руху. Тут можна залишити одну смугу для проїзду без можливості паркування. Це дозволить проїзд спецтранспорту та об'їзд Городоцької для автомобілів», – зазначила вона.
У цьому ж кварталі розташована вул. Михальчука, на яку можна потрапити з вул. Гнатюка або пройшовши через арку «МакДональдса» з просп. Свободи. «Ця вулиця була задумана як пасаж. Якщо придивитися до входу з вул. Гнатюка, можна побачити, що там була брама і вона задумувалась як критий пасаж. Крім того, може з'явитись можливість її зв’язку з вул. Курбаса. Тут є котельня, побудована в радянський час. До того тут був прохід. Якщо технології опалення зміняться, прохід можна буде відновити. Можливо, не зараз, а через 20-30 років», – розповідає Олександра Сладкова.
Вона переконана, що по таких вулицях буде цікаво пройтися і водночас відпочити від шумних транспортних магістралей.
Планують реорганізувати рух і на пл. Маланюка. «Транспортний рух на цій площі є по двох сторонах, по двох інших його майже немає. Тобто дорога фактично не функціонує. Площу Маланюка можна приєднати до житлової забудови, зробити в’їзд-виїзд і паркування, приєднане до житлової зони», – каже Олександра Сладкова.
Завдяки цьому пл. Маланюка можна буде сполучити по вул. Тихій із заднім двором палацу Потоцьких, який може стати ще одним міським парком.
Планують зробити пішохідною вул. Руданського за готелем «Жорж». «Ця вулиця виключена з активного руху транспорту досить давно. Коли ми проводили громадські обговорення з мешканцями вулиці, виявилось, що мешканці пам’ятають, що раніше хідник з боку просп. Шевченка був неперервний і це була тупикова вулиця. Зараз проїзд є, але автомобілі там майже не їздять, тому вулиця може бути зовсім перекрита. Проте кілька паркомісць там вартувало би залишити», – розповідає Сладкова.
Найвужчу відкриту зараз для транспорту вул. Нижанківського також планують перетворити на пішохідну. Тут розташовані галереї дизайнерського одягу і хенд мейду, а також музична академія, тож, на думку Сладкової, вулиця буде цікавою для піших прогулянок.
Частину вул. Сербської навпроти комплексу Бернардинського монастиря також зроблять пішохідною. «Недавно тут була серйозна аварія, що говорить про те, що паркування біля скупчення людей до хорошого не призводить», – пояснює Сладкова.
Вона зазначає, що з цієї пішохідної зони, пройшовши через сквер На валах, пішоходи зможуть потраплять ще в один простір – так зване «Ближнє Підзамче», де розташовані монастир бенедиктинок, пл. Звенигородська та пл. Старий Ринок. Цей квартал планують звільнити від паркування.
Серед планів на далеку перспективу (позначені синім кольором) – перетворення на пішохідний простір кварталу біля ринку «Добробут». «Коли вирішиться питання з ринком «Добробут», теоретично це може бути фантастично цікавий простір. На місці «Добробуту» можна розташувати важливий міський об’єкт – новий кіноконцертний комплекс або спортивний палац», – зазначає Сладкова.
Частину вул. Дорошенка від просп. Свободи до Банківської міська комісія з безпеки дорожнього руху вже вирішила зробити пішохідною, найближчим часом ці зміни мають впровадити в дію. У віддаленій перспективі можливе і перетворення на пішохідну з проїздом по ній лише громадського транспорту ділянки вул. Дорошенка від Банківської до Словацького, однак такі зміни ще обговорюватимуть і якщо і впровадять, то не скоро.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору