Рівне:

Створення та просування сайтів

Де толока — нема мороки

Актуально 28-травня, 2008, 15:499 prov 1 421
Подібне становище складалося і в селі Березівка Корецького району. Тут уже добровільно піднімали обидві руки вгору, щоб здатися перед обставинами — не всесильні ж місцеві жителі, половина з яких — люди похилого віку.
Але якось оговталися від загального гіпнозу зневіри, почали шукати виходу зі скрути, бо на вищу владу також надії було мало. Зібрали загальні збори мешканців села, детально обговорили ситуацію. Перш за все вирішили спорудити церкву, бо без Бога ні до порога. Без жодної сторонньої допомоги, зібравши кошти, спільними зусиллями, толокою звели святий храм. Відтоді уже минуло 15 років.
Другою проблемою Березівки була відсутність фельдшерсько-акушерського пункту. Мешканцям села, особливо стареньким, незручно та й важко добиратися за медичною допомогою два кілометри до сусідньої Іванівки. А тим більше, долати 7 кілометрів у Великі Межирічі до дільничної лікарні чи понад 20 у Корець.
Із ФАПом допоміг випадок. У село прибули представники Українського фонду соціальних інвестицій і пообіцяли всіляко посприяти, у тому числі й фінансово. Але при умові, щоб і селяни не сиділи, склавши руки. Дружно, гуртом взялися за справу, бо, власне, не було на кого оглядатися більше. Все залежало від них самих.
Український фонд соціальних інвестицій не підвів і на будівництво фельдшерсько-акушерського пункту виділив солідну суму — 200 тисяч гривень. У районної ради “знайшлося” 40 тисяч. Крім того, місцеве населення не залишилося осторонь — зібрало три тисячі гривень. А далі знову гуртом, толокою взялися за справу. І буквально протягом року виросла нова споруда сільського медичного закладу, так необхідного людям.
Тут знайшлося приміщення для маніпуляційного, фельдшерського, акушерського, педіатричного кабінетів, ізолятора для інфекційних хворих. Також придбали необхідне нове медичне обладнання: апарат штучного дихання, інгалятор, електрофорез та багато іншого, дрібнішого... Але ж без нього аж ніяк не обійтися.
Тепер жителям Березівки немає необхідності бити ноги у сусідні села у пошуках медичної допомоги. Можна сказати, самі себе виручили, бо, як кажуть місцеві люди, де толока – нема мороки.
Окрилені успіхом березівчани найближчим часом збираються провести капітальній ремонт школи. А в подальших намірках — спорудження сільського клубу, бо молоді вечорами нема куди подітися. І віриться, що задумане згуртованими людьми Березівки обов’язково здійсниться, бо вони подолали зневіру і соціальну апатію.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Корецький район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору