Рівне:

Створення та просування сайтів

10 серпня - Всесвітній день Лева

археологія - релігія / Актуально / Цікаво 10-сер, 2023, 18:259 swet 465
Лев завжди символізував собою силу, могутність, хоробрість і відвагу. Завдячуючи цьому у людей з'явилися приказки: «сильний, як лев» або «Левине серце». 
Сузір'я Лева є зодіакальним, тобто через нього проходить екліптика - шлях Сонця по небу. У астрологів прийнято вважати, що під знаком Лева люди народжуються в період з 23 липня по 24 серпня. Однак насправді реальний період проходження Сонця по сузір'ю - з 10 серпня по 15 вересня - не збігається з астрологічним.
Людям, що народилися під знаком Лева, астрологи приписують вже знайомі нам «риси характеру» тварини - велич, лідерство, егоїзм, гордість, любов до всього світу.

У списку найгучніших тварин світу одне із почесних місць займає африканський лев. Гучність його реву доходить до 87 децибел! Для порівняння гучність шелесту листя становить 10 дБ, а гучність звичайної розмови – 40 дБ.
Ричання дорослого лева настільки гучне, що його можна почути на відстані 8 кілометрів! Дійсно, він не дарма названий «царем» звірів.
Образ Бога, як Лева, неодноразово наводиться у Біблії. Наприклад:
«Бо так сказав Господь до мене: «Як реве лев або левеня над здобиччю своєю, і хоча б ціла юрба пастухів зібралася проти нього, крику їхнього не боїться, галасу їхнього не страхається, так Господь сил зійде воювати на гору Сіон і на його пагорб» (Іс. 31:4, Хом.).
Лева так давно і наполегливо називають «царем звірів», бо в Біблії його визначає Бог найголовнішим, який часто уособлює Агнця.
 Про лева зустрічаємо, як в Старому, так і в Новому Заповіті. "17 Ізраїль вівця розпорошена, що леви погнали її: перший жер його цар асирійський, а останній цей Навуходоносор, цар вавилонський, розтрощив йому кості... 18 Тому так промовляє Господь Саваот, Бог Ізраїлів: Ось Я покараю царя вавилонського й землю його, як Я покарав був царя асирійського. 19 І верну Я Ізраїля на пасовисько його, і він пастися буде на Кармелі й Башані, і на горі на Єфремовій та на Ґілеаді душа його ситою буде."
"13 Лінивий говорить: Лев на дорозі! Лев на майдані!"
"Знаходжуся я серед левів, що людських синів пожирають, їхні зуби як спис той та стріли, а їхній язик гострий меч.
Піднесися ж, о Боже, над небо, а слава Твоя над всією землею!"
Хто вбив лева в Біблії?
Суддів 14. "Самсон роздер пащу левові своїми руками - Він одружується з філистимлянкою, загадує загадку, дружина обманює його, і він вбиває тридцять филистимлян. 1 І зійшов Самсон до Тімнати й побачив у Тімнаті жінку з дочок тих філістімлян.
5 І зійшов Самсон і батько його та мати його до Тімни, і прийшли аж до тімненських виноградників, аж ось навпроти нього ричить левчук.
6 І зійшов на нього Дух Господній, і він розірвав того левчука, як розривають ягня, а в руці його не було нічого. І він не сказав своєму батькові та своїй матері, що зробив.
1 Пішов Самсон у Тімну й нагледів там жінку з дочок філістимлянських. 2 Повернувшись, оповів він про те батькові й матері словами: “Бачив я у Тімні жінку з дочок філістимлянських: візьміть мені її за жінку!” 3 Кажуть йому батько з матір’ю: “Хіба немає тобі жінки між дочками твоїх братів і в усьому нашому народі, що мусиш іти за жінкою до філістимлян, до необрізаних?” Та Самсон батькові: “Ні, таки цю візьми мені, бо вона сподобалася мені.” 4 Не знали ж його батько-мати, що на те була воля Господня та що він шукав причини проти філістимлян, які того часу панували над Ізраїлем. 5 От і пішов Самсон з батьками в Тімну, і як вони підходили до виноградників Тімни, вискочило на нього, рикаючи, левеня. 6 Зійшов тоді на Самсона дух Господній, і він роздер його як козеня, не мавши в руці нічого. Батькові ж та матері не сказав, що зробив. 7 Прибув він і говорив з жінкою, й вона вподобалась йому. 8 Повернувсь він трохи згодом, щоб її за себе взяти, й подорозі звернув подивитись на падло левеняти; аж ось у левенятиному трупі рій бджіл з медом. 9 Нашкрябав він собі його в руку та й, ідучи далі, їв собі подорозі, а прийшовши до батька-матері, дав їм, то й вони їли. А сам не каже, що мед отой вишкрябав із левенятиного трупа. 10 Потім прийшов до жінки батько його, й справив Самсон там бенкет: бо так звичайно робили наречені. 11 І як побачили його, вибрали тридцять бояр, щоб були круг нього. 12 І сказав до них Самсон: “Загадаю я вам загадку. Як відгадаєте мені її за сім днів бенкету та як розв’яжете її, я дам вам тридцять льняних сорочок і тридцять святкових одягів. 13 Коли ж не спроможетеся відгадати, то ви дасте мені тридцять льняних сорочок і тридцять святкових одягів.” Ті йому й кажуть: “Загадуй, почуємо.” 14 Тоді він каже їм: “З ненаситного сить, із сильного солодь.” І три дні не могли вони відгадати загадки. 15 На четвертий же день сказали вони до Самсонової жінки: “Намов твого чоловіка, щоб розв’язав нам загадку, а то спалимо тебе разом із батьківською хатою. Хіба на те ви нас кликали, щоб обдерти?” 16 І заповзялася Самсонова жінка перед ним плакати й промовляти: “Зненавидів ти мене, не любиш уже мене. Загадав моїм землякам загадку, а мені й не звірив розгадати.” І відказав їй: “Рідному батькові-матері не звіривсь, а тобі б то звірятись?” 17 Вона ж усе плакала перед ним сім день, покіль тривав бенкет; а сьомого дня він таки роз’яснив їй, бо дуже вже йому докучала. Вона ж виказала загадку синам свого народу. 18 Сьомого дня, ще перед заходом сонця, кажуть йому люди міста: “Що солодше від меду? Що сильніше від лева?” Він же відказав їм: “Якби ви моєю телицею та не орали, моєї б загадки не відгадали.” 19 Найшов тоді на нього дух Господній, і, зійшовши в Аскалон, убив він там тридцять чоловік, познімав з них усе, що на них було, та й пороздавав святкову одежу тим, що загадку відгадали. Потім у великому гніві пішов до батьківської хати. 20 Жінку ж Самсона видали за одного з товаришів його, що був при ньому дружбою." 
У Новому Заповіті ми також знаходимо образ Бога як Лева:
«А один із старців промовив до мене: Не плач! Ось Лев, що з племени Юдиного, корень Давидів, переміг так, що може розгорнути книгу, і зламати сім печаток її. І я глянув, і ось серед престолу й чотирьох тварин і серед старців стоїть Агнець, як заколений, що має сім рогів і сім очей, а це сім Божих духів, посланих на всю землю» (Об. 5:5-6).
У цьому тексті Левом названий Ісус Христос. Але це дуже незвичайний Лев. Коли Іван дивиться на Нього, він бачить не лева, а Агнця. Ісус Христос – це Лев з добрим серцем агнця. Водночас Він – Агнець, зі сміливим серцем лева. На землі немає таких тварин, і тому таке поєднання – це справжнє диво! В характері Ісуса кожна людина знайде для себе щось особливе. Сильна може повчитися у Нього смирення, а боязка – сміливості.
Біблія змальовує живого й могутнього Лева, Який також підбадьорює в часи труднощів та має й інші імена. Під час небесного видіння апостол Іван гірко заплакав, побачивши, що ніхто не здатен відкрити запечатану книгу з Божим планом суду та відкуплення. Тоді Іван почув такі слова: “Не плач! Ось Лев, що з племени Юдиного… переміг так, що може розгорнути книгу, і зламати сім печаток її” (Об. 5:5).
І вже в наступному вірші Іван пише: “І я глянув, – і ось серед престолу… стоїть Агнець, як заколений”. Лев і Агнець є однією Особистістю – Господом Ісусом. Він переможний Цар, “Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!” (Ів. 1:29).  


Пророк Даниил со львами (христианское видео) - YouTube

читайте також: 10 серпня - Всесвітній День Лева » Провінційка - портал новин (provinciyka.rv.ua)

Світлана Коток.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору