Рівне:

Створення та просування сайтів

ДІТИ–ІНВАЛІДИ МАЮТЬ ВИХОВУВАТИСЯ В СІМ’Ї

Актуально 01-бер, 2007, 20:079 prov 1 365
На думку учасників засідання, родини з дітьми з особливими потребами залишаються наодинці зі своїми проблемами передусім через недосконалість нашого законодавства та недостатнє фінансування цієї сфери. Благо, нині пріоритети у соціальній політиці почали дещо змінюватися. Адже, як зазначила голова Асоціації захисту прав інвалідів з дитинства „Надія” Зоя Матвієнко, система, за якої дітям з особливими потребами надавали послуги з реабілітації лише в інтернатних умовах, практично ізольовано від суспільства, не виправдала себе, оскільки вона не є гуманною у відношенні до самих дітей та їхніх батьків. Тому ведеться робота у тому напрямку, аби вилучення дитини з сім’ї стало не правилом, а винятком. Для цього необхідне перенесення інтернатних послуг у громади – клуби, центри для праці, навчання і відпочинку дітей-інвалідів, куди б батьки могли заводити своїх дітей, а ввечері назад повертати у родину. Таки чином вирішилося б відразу кілька проблем. По-перше, дитина відчувала б себе частиною суспільства. По-друге, вона не була б відірвана від сім’ї. І, зрештою, самі батьки у такому випадку могли б займатися власною самореалізацією, а не тільки доглядом за дитиною.

У Рівному є позитивний досвід вирішення цих проблем. Тут діють Центр ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами „Пагінець” (для дітей дошкільного віку) та навчально-виховний центр “Особлива дитина”, в якому навчаються діти різного віку. Зокрема, в „Пагінці” діти з синдромом Дауна, дитячим церебральним паралічем та іншими хворобами введені до загальних груп. Результати такої практики – досить позитивні. Здорові вихованці повністю виконують свою програму і вчаться співчуттю, діти ж особливими потребами значною мірою покращують свої можливості та мають змогу реалізовувати себе. Так, за словами директора Центру ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами „Пагінець” Тамари Савчук, діти із синдромом Дауна у своєму фізичному розвитку досягають 50 відсотків розвитку звичайних дітей.

”Пагінець” хоча і є міським центром, втім, тут ніколи не відмовляють у допомозі мешканцям з інших населених пунктів області. Так, лише за минулий рік тут отримали кваліфіковану консультацію 33 родини з дітьми з особливими потребами. Проте це, на думку фахівців, не може вирішити проблеми, і тому говоримо про необхідність створення таких центрів у районах. Але, на жаль, поки що кроку назустріч з боку держави у цьому напрямку не зроблено.


Марина ДАНИЛЮК,Рівне
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору