Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівняни і керівництво «Рівнеоблводоканалу» обговорили можливе підвищення тарифів за воду

Останні новини 23-лип, 2008, 15:009 prov 1 437
Громадські слухання стосовно запланованого підвищення тарифів за водопостачання та водовідведення відбулися 21 липня. Організаторами зборів виступили активісти «Народної Самооборони» міста Рівне, за підтримки Рівненського обласного обєднання політичних партій та громадських організацій «Громадська рада». Як розповів координатор “Народної Самооборони» у Рівному Святослав Клічук, необхідність проведення таких слухань назріла у зв’язку з ініціативою громадян провести пікетування сесії Рівненської обласної ради, на якій розглядатимуться нові тарифи:
- Пікетування - це законний спосіб відстоювання громадянами своїх прав, але це має бути не першим способом і не другим, а, швидше, останнім.
На запрошення організаторів зборів відгукнувся директор водоканалу Володимир Хомко. Він прийшов пояснити громадянам прийняття нових тарифів та їх обґрунтування.
- Якби був якийсь спосіб існувати підприємству, не підвищуючи тарифи, я, б це зробив, - сказав пан Хомко, - або ми повертаємося до боргів, або переходимо на графік подачі води.
За словами Володимира Хомка, вартість водопостачання у Рівному не піднімалася два роки, а водовідведення - рік. За цей період на 74% зросла вартість електроенергії, на половину зросла мінімальна заробітна плата, в три рази зросли податки на спецводокористування. «Рівнеазот» з 1 червня підняв вартість користування очисними спорудами у півтора рази. Також за словами Володимира Хомка, поки готувалися тарифи, вартість електроенергії зросла на два відсотки, і це підвищення вже не враховане у нових тарифах.
У структурі тарифів електроенергія займає відповідно у тарифі за водопостачання - 44% і 20% - за водовідведення; матеріали - 3%; заробітна плата - 18% у тарифі за водопостачання і 27 - за водовідведення, нарахування за заробітну плату - 7% за водопостачання, 10 - за водовідведення; амортизація становить 10% - за водопостачання і 3,7 - за водовідведення, ще 23 відсотки тарифу за водовідведення становить плата «Рівнеазоту» за очищення стічних вод, також у тарифах закладена норма рентабельності підприємства у 6%. За словами Володимира Хомка, з цих 6% два проценти забрало непередбачене підняття цін на електроенергію, а за решту «Облводоканал» здійснює безкоштовну повірку лічильників холодної води для всіх рівнян.
Те, що тариф обґрунтований, підтверджує факт, що тарифи перевірялися ціновою інспекцією. Пан Хомко повідомив, що готовий до перевірок, і якщо результати покажуть, що директор підприємства неефективно розпоряджається коштами, він готовий відразу написати заяву про звільнення.
Присутній на зборах голова бюджетної комісії Рівненської обласної ради Олег Хомич, вислухавши пропозиції громадян, заявив, що хоч тариф і буде підвищений, проте бюджетна комісія пропонуватиме зробити його нижчим, ніж пропонує «Облводоканал».
Зважаючи на те, що питання підняття тарифів найболючіше вдарить по найменш захищених категоріях громадян, збори прийняли рішення «лише в крайньому разі фінансові проблеми комунальних підприємств вирішувати за рахунок громадян, перед тим використавши усі наявні важелі – цільові субвенції, капіталовкладення в енергозбереження тощо. У тому випадку, якщо ситуація з підвищенням ціни є неминучою, підвищення пропонується здійснювати планомірно і поступово - не більше як на 15% за квартал. А різницю, якої не вистачає для забезпечення нормального функціонування комунальних підприємств, відшкодовувати з перевиконаного місцевого бюджету, як це, до речі, і передбачено чинним законодавством.
Також на зборах учасники слухань запропонували депутатам обласної ради розглянути питання про повернення в комунальну власність очисних споруд, переданих ВАТ «Рівнеазот», послуги яких значно підвищують вартість води для населення та звернутись до НАЕК «Енергоатом» з проханням зменшення вартості електроенергії для комунальних підприємств області, зокрема, «Рівнеоблводоканалу», адже вона складає понад 40% собівартості поставки та відведення води.
- Я радий, що завдяки нашим зусиллям вдалося знайти порозуміння між незадоволеними громадянами та водоканалом, – повідомив головуючий на слуханнях Святослав Клічук. - Ми напрацювали пропозиції до депутатів обласної ради, які зможуть задовольнити інтереси обох сторін, тепер будемо відстежувати, як обранці врахують думку своїх виборців. Крім того, ми намагатимемось поширити практику подібних зустрічей громадян з керівниками усіх комунальних підприємств, які збираються підвищувати тарифи. Переконаний – тоді кожен з них десять разів подумає перед тим, як піднімати тариф.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору