Рівне:

Створення та просування сайтів

Корупція у ВНЗ збереглася

Україна і світ 01-сер, 2008, 10:139 prov 1 212
Цього року українські абітурієнти вперше поступали не за іспитами, а за балами сертифікатів зовнішнього тестування.
Нова система перевірки знань вводилася для викорінювання хабарництва у ВНЗ, але, як виявилося в реальності, Міносвіти залишило лазівки для певних пільгових категорій абітурієнтів, які отримали особливі умови вступу.
Велика кількість пільговиків, по суті, зірвала вступ абітурієнтам, які мають високі бали.
Як показують дані громадських організацій, звичайні абітурієнти, знаючи про легкий шлях вступу до ВНЗ пільгових категорій, незаконно отримували пільговий статус, підроблюючи довідки. Так стверджує координатор освітніх програм громадської організації Опора Андрій Гевко.
Схема проста і з погляду закону абсолютна легальна. Школярі до кінця року переводяться з міської школи в сільську. Після чого вступають поза конкурсом сертифікатів. “Кожен ВНЗ зобов’язаний узяти якусь кількість сільської молоді, ось абітурієнти цим і користуються”, — зазначає Гевко.
Також один із популярних обхідних шляхів — підготовчі курси, куди вступають за домовленостями з керівництвом ВНЗ. Випускники цих курсів також вступають незалежно від набраних ними балів при зовнішньому тестуванні.
Те, що корупція у ВНЗ збереглася і в нинішньому сезоні, незважаючи на тести, визнають і в МВС. “Завжди існувала і існуватиме основна схема — це підтасовування документів. Теж саме і з сертифікатами. У ВНЗ візьмуть потрібного студента, незалежно від його успіхів. Їх навряд чи хтось стане перевіряти”, — зазначив замначальника прес-служби МВС України Володимир Дмитренко.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору