Рівне:

Створення та просування сайтів

Вступати по-новому

Суспільство 15-кві, 2010, 11:409 prov 1 394
Зовнішнє незалежне оцінювання з часу появи створило неабиякий ажіотаж навколо себе, стало приводом для дискусій і чи не найпопулярнішою темою для роздумів серед одинадцятикласників. Та все ж таки ЗНО якось вмостилося на лаві української освіти і, здавалося б, впевнено закріпило свої позиції. Щоправда, при колишній владі.
Натомість влада змінюється, а разом із нею з’являються і нові правила вступу до вищих навчальних закладів. Відтак, Міністерство юстиції зареєструвало наказ мініста освіти і науки України Дмитра Табачника про Зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2010 році. А полягають нововведення у тому, що вступникам надано право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, виданий у 2008, у 2009, або у 2010 році (хоча абітурієнт може проходити ЗНО щорічно). Регламентовано кількість вищих навчальних закладів і напрямів підготовки (спеціальностей), куди вступник має можливість подати заяву (не більше,ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше, ніж на три напрями підготовки). Також вищому навчальному закладу надано право допускати до участі у конкурсі абітурієнтів із сертифікатом, кількість балів якого з непрофільних предметів нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з кожного профільного предмету становить не менше 170 балів, передбачено врахування середнього бала атестата з округленням до десятих частин бала (за 200-бальною шкалою).
Особам, які не атестовані з української мови та літератури, надано право складати вступний екзамен з тієї мови, оцінки з якої виставлено в атестаті. А абітурієнти, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше, мають можливість брати участь у конкурсі за результатами ЗНО або за результатами вступних випробувань з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі без відриву від виробництва.
Проте фахівці висловлюють незадоволення таким розвитком подій. Незалежний експерт Роман Кобець вважає, що ефективним є підвищення прохідного балу, а не обмеження кількості ВНЗ.
- Обмеження кількості вищих навчальних закладів, куди можна подавати сертифікат ЗНО, не cприятиме поліпшенню якості та рівня знань вступників, - зазначає Роман Кобець, коментуючи зміни Міністерства освіти і науки до освітньої кампанії 2010 року. - Ефективним способом відбору було б підвищення прохідного балу для вступників. У 2009 році цим скористалися лише шість ВНЗ. Інші навчальні заклади не практикують такого методу, щоб не втратити держзамовлення. Це дієвий спосіб отримати фінансування від держави. Тяжко уявити, як на практиці виглядатиме система обмеження кількості ВНЗ для вступу. Адже це створює додаткові незручності для абітурієнтів та їхніх батьків. Якщо копію сертифікатів треба завіряти, то це вимагатиме також фінансових витрат. Складається враження, що навчальні заклади замість того, щоб ефективно займатися питанням відбору майбутніх студентів, вирішили перекласти цю проблему на самих вступників.
Щодо самого ЗНО, то, на думку першого керівника Українського центру оцінювання якості освіти Лілії Гриневич, дію сертифікату ЗНО можна продовжити лише тоді, коли є формула визначення рівня складності тестів.
- Не можна продовжувати дію сертифікату ЗНО, якщо не визначено механізми порівняння результатів попередніх тестувань, - коментує Лілія Гриневич. - Те, що Міносвіти в цьому році дає право вступникам подавати також сертифікати з минулих років, є ознакою непрофесійного підходу до формування рівних умов вступу до ВНЗ. Щороку абітурієнти по всій країні пишуть один і той самий тест. Однак за рівнем складності завдання наступного року є іншим. Тому рішення про продовження дії сертифікату ЗНО можна приймати лише в тому випадку, коли є формула визначення рівня складності тестів. А вступні іспити до навчальних закладів, які практикували до введення ЗНО, також були дійсні тільки один рік, - підкреслила Лілія Гриневич. - Щороку іспити треба було складати по-новому. Ніхто при повторному вступі через рік не міг використовувати оцінку з попереднього вступного екзамену, навіть якщо складав іспит з того ж предмету. Тож і тести мають бути співмірними за складністю, щоб результат можна було використовувати в наступні роки.
Отож, чи полегшить життя вступникам нове ЗНО, сказати важко, проте певних проблем це все ж таки додасть. Адже плутанини в документах і довжелезних черг до приймальних комісій ВНЗ не уникнути. Складно сказати, чи відбудеться цьогоріч масштабне зовнішнє незалежне оцінювання. Адже якщо торік вступ до вищих навчальних закладів був можливим лише за наявності сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти, зданих у рік вступу, то тепер абітурієнтом може бути людина, яка здавала тести і в минулі роки. До того ж, не виключено, що українська освіта почала “шлях назад”. Адже довгострокова дія сертифікатів ЗНО, мінливість рішень влади щодо його формату та те, що певні моменти залишили на розсуд ВНЗ, може призвести спочатку до часткової, а потім і до повної відмови від ЗНО. А це, в свою чергу, знову поверне повноваження старій соратниці при вступі - її величності корупції. І хоча й ЗНО в Україні далеке від ідеального, та все ж таки воно певною мірою спростило і здешевило вступну кампанію. Згідно з загальнонаціональним опитуванням населення України, яке проводив Фонд „Демократичні ініціативи” та Київський міжнародний інститут соціології в період із 19 березня по 2 квітня 2010 року, у суспільстві переважає думка (41%), що зовнішнє оцінювання є більш чесним, залежним від знань способом відбору випускників шкіл при вступі до ВНЗ, ніж вступні іспити. Схильні надавати перевагу системі вступу за результатами зовнішнього тестування ті, чиї діти чи діти знайомих вступали до ВНЗ за результатами тестування – 52% респондентів вважають таку систему кращою, 25% надають перевагу колишній системі вступу за результатами екзаменів.
Та подобається це українцям чи ні, а у 2010 році здавати ЗНО і вступати до ВНЗ за новими правилами все ж таки доведеться. Залишається сподіватися, що це не стане поштовхом до корупції, і при вступі будуть враховані все ж таки знання абітурієнтів, а не товщина гаманця їхніх, хто знав батьків.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору