Рівне:

Створення та просування сайтів

Читання – як дихання

Суспільство 21-кві, 2005, 13:429 prov 1 331
Коли інтерес дитини до пізнання обмежується виключно шкільною програмою, батьки починають дорікати за це вчителям, а вчителі звинувачують батьків у байдужому ставленні до дитячого читання.Часто-густо перші, і другі скаржаться, що діти взагалі не люблять читати.
Протистояти такій прикрій тенденції покликані бібліотекарі і, в першу чергу, працівники дитячих та шкільних бібліотек.
“Роль бібліотек у формуванні пізнавальної активності учнів” – цій темі був присвячений семінар бібліотекарів шкіл міста, проведений на базі ЗОШ № 19 м. Рівного. Що ця проблема є нагальною для освітян Рівненщини, підкреслила у своїй доповіді методист управління освіти Ніна Волянська.
Читальна зала шкільної бібліотеки, презентацію якої провела директор ЗОШ № 19 Інна Верхова, виявилася тим осередком, де дбайливо зігріваються зародки дитячої цікавості до книг, що згодом, за умови належного виховного впливу, буде спрямована на справжні наукові дослідження й знахідки.
Працівники бібліотеки під керівництвом завбібліотекою Олени Файзенберг прикладають чимало зусиль, щоб якомога повніше розкрити перед маленькими і старшими читачами скарби бібліотечних фондів. Пильна увага приділяється кожному аспекту бібліотечної роботи, найменшій дрібниці – від оздоблення кімнат, в яких розмістилася бібліотека та її оновлене обладнання, до комплектування новою літературою і розстановки книг найзручнішим для дітей чином.
В бібліотеці затишно, чисто, тут панує атмосфера привітності, доброзичливого ставлення до школярів: бібліотекарі уважно вислухають маленького читача, знайдуть потрібну книжку та порадять, де краще знайти вичерпну відповідь на будь-яке запитання. Читання стає таким же природним та необхідним чинником, як дихання.
Бібліотекарі зуміли переконати батьківський комітет і адміністрацію школи, що бібліотека повинна бути негаласливою оазою затишку, теплою і привабливою. Тому батьки й керівництво школи радо допомагають бібліотеці – як фінансами, так особистою участю у спільних культурно-освітніх заходах. Це відчули й учасники семінару, ознайомившись із роботою шкільного клубу “Старшокласник”, орієнтованого на співпрацю з учнями та їхніми батьками. Екскурсію по шкільному музею декоративно-прикладного мистецтва провела для бібліотечних гостей керівник гуртка флористики, відома в Рівному й за його межами художниця Вікторія Кисіленко. Естетичне виховання – один з провідних напрямків спільної роботи бібліотекарів і вчителів.
На завершення семінару його учасники мали нагоду почути ліричні вірші у авторському виконанні поетеси Валентини Захарової. На суд глядачів була також представлена літературно-музична композиція “Де ти, моя стежино…” у виконанні учнів та вчителів школи, що була присвячена пісенній творчості чудового українського поета Андрія Малишка. Справжньою “зіркою” вистави виявився вчитель музики і співів Василь Рогаль – співак, виконавець, диригент та режисер. Діти, під керівництвом свого вчителя та його дружини, педагога-організатора Світлани Рогаль, проявили на сцені актового залу школи справжній ентузіазм та натхнення і “зірвали” чимало оплесків.
Тільки об’єднаними зусиллями школи, батьків та бібліотекарів можна прищепити дітям любов і цікавість до читання – в цьому вкотре переконались учасники семінару.
Любов АНТОНЮК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору