Рівне:

Створення та просування сайтів

Війська придушили повстання в Узбекистані: 200 загиблих

Україна і світ 12-травня, 2005, 20:429 prov 1 161
Про події в Пахтабаді в понеділок, 16 травня, повідомив голова місцевої правозахисної організації “Апеляція” Саїджахон Зайнобідінов. За його даними, криваві події в місті мали місце ще в суботу, 14 травня, – наступного дня після жорсткого придушення військами заколоту в Андижані. Офіційно ця інформація поки що не підтверджується.
Пахтабад розташований за 30 кілометрів від Андижана, де під час повстання, яке розпочалося в п’ятницю, були вбиті понад 500 осіб. У неділю заворушення розпочалися в прикордонному місті Кара-Суу. Місцеві жителі захопили і підпалили урядові будинки в місті. Розлютований натовп напав на місцевих чиновників, було побито мера міста.
Після того, як у місті стало відомо про події в Андижані, місцеві жителі зажадали від мера відкрити пропускний пункт на кордоні з Киргизстаном. Коли чиновник відмовився, він був жорстоко побитий. Після цього жителі підпалили будинок штаб-квартири міліції, відділення ДАІ і податкової інспекції.
Потім жителі Кара-Суу відновили два мости, по яких можна вільно перетинати кордон з Киргизстаном.
До вечора неділі заворушення в місті припинилися. За повідомленням місцевих ЗМІ, “місто начебто вимерло”.
Достовірних даних про те, що відбувається в останні дні в Узбекистані, немає. Інформація надходить лише від кореспондентів західних інформагентств. Офіційна влада Узбекистану утримується від деталізації подій.
Зіткнення на кордоні
Тим часом на узбецько-киргизькому кордоні в неділю, 15 травня, бойовики напали на узбецьких військовослужбовців. За словами місцевих жителів, під час перестрілки вісім військовослужбовців було вбито. Також загинуло троє нападників. Після перестрілки, яка, за даними “Assocіated Press”, відбулася в населеному пункті Тефектош, нападники вирушили на територію Киргизстану. Водночас у правоохоронних органах Киргизстану й Узбекистану спростували повідомлення про перестрілку.
З початком заворушень в Андижані Киргизстан перекрив спільний кордон з Узбекистаном, однак стало відомо, що Бішкек дозволив перейти його близько 600 громадянам сусідньої республіки, багато з яких були поранені. Киргизька влада повідомила також, що зараз поруч із кордоном встановлюється наметове містечко для біженців.
Тим часом в Андижані узбецька армія блокувала центральну частину міста, де в п’ятницю, 13 травня, солдати відкрили вогонь по сотнях демонстрантів.
У неділю солдати за підтримки бронетехніки оточили вулиці в старому кварталі міста, у якому розташовані базар і головна мечеть, і почали стріляти в демонстрантів. Точних даних про те, скільки осіб було тоді вбито, немає. За деякими повідомленнями, жертв нараховується кілька сотень. Влада каже, що їх значно менше, однак жодних цифр ніхто не називає. Деякі кореспонденти в Андижані передають слова очевидців, які кажуть про 300 убитих, інші називають цифру в 500 осіб. Однак перевірити достовірність цих даних поки що неможливо.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору