Рівне:

Створення та просування сайтів

Анатолій Соляр: Надіємося на краще!

Спорт 18-січ, 2007, 16:129 prov 1 640
Чи не найчисельнішим фізкультурно-спортивним товариством України є “Колос”. Проте саме воно переживає зараз не найкращі часи. Головну і переважну частину цього товариства складають люди, які проживають у сільській місцевості. Саме там, де культивувати та пропагувати фізкультуру та спорт надто важко. Адже сільське господарство не є прибутковим, що відбивається на житті та побуті людей, котрі там проживають. Проте ”колосівці” намагаються, незважаючи на труднощі, працювати, організовуючи численні змагання і турніри. Як це їм вдається, розповідає голова Рівненського обласного фізкультурно-спортивного товариства “Колос” Анатолій Соляр.
— Чим можете похвалитися по закінченні року?
— Незважаючи на усілякі проблеми, ми намагаємося виконувати свою роботу. Впродовж року провели чимало різних заходів та змагань. Насамперед це “Обласні сільські спортивні ігри Рівненщини 2006 року”. Учасники змагалися у 21 виді спорту від найнижчих, сільських, ланок до районних і обласних. Погодні умови дозволили провести змагання з лижних перегонів, зимової риболовлі та хокею з шайбою. В позитив хочу віднести проведення ветеранських змагань, змагань серед спортивних сімей “Тато, мама, я — спортивна сім’я!”, дитячі старти “Хто ти, майбутній олімпієць”. Крім цього, відбувся чемпіонат і Кубок обласної Ради ФСТ “Колос” з футболу, змагання серед сільських та селищних рад. Провели спартакіаду серед студентів ВНЗ І-ІІ рівня акредитації з 12 видів спорту. Тут переможцем став Рівненський аграрний коледж. На другому місці — Березнівський лісовий коледж, на третьому — Мирогощанський аграрний коледж. До цього можна додати організовану разом з освітянами спартакіаду серед вчителів ЗОШ та працівників ВНЗ, спартакіаду серед лісових господарств та серед депутатів сільських та селищних рад.
Крім цього, минулого спортивного сезону обласна рада ФСТ “Колос” приділяла увагу своїм вихованцям, які досягли значних результатів у професійному спорті. В міру можливостей допомагаємо, спільно з ДЮСШ-1, фрійсталістам Тетяні Козаченко та Ольги Полюк, велосипедистці Ользі Полховській придбали велосипед, спільно з НУВГП допомагаємо спортсменам гирьового спорту та армреслінгу, легкоатлетам Вадиму Слободенюку та Михайлу Іваруку, низці молодих спортсменів тощо. На жаль, ця допомога обмежується нашими фінансовими можливостями.
— Чи всі райони беруть участь у змаганнях?
— Так. Проте не у всіх однаково керівництво приділяє увагу розвитку фізичної культури і спорту в сільській місцевості. Там, де з розумінням підходять, — є результати. За підсумками “Обласних сільських спортивних ігор Рівненщини 2006 року” перше місце виборов Рівненський район (голова районної ради ФСТ “Колос” Микола Євтушок). Друге та третє місця відповідно займають Млинівський (голова районної ради ФСТ “Колос” Юрій Грач) та Березнівський район (голова Петро Коток).
На жаль, не у всіх районах така співпраця керівництва та спортивних товариств є. Не на належному рівні приділяють увагу розвитку сільського спорту в Зарічненському, Костопільському та Радивилівському районах. Надіюсь, що нинішнього року ситуація зміниться, керівники переглянуть своє відношення до фізкультури та спорту. Тим більше, до цього закликає і документ Рівненської обласної ради “Доручення обласної ради з питань реформування спортивного руху на селі”.
— Що плануєте провести нинішнього року?
— Насамперед, будемо намагатися провести всі змагання та турніри, які відбулися у 2006 році. В силу можливостей підтримуватимемо провідних спортсменів Рівненщини, вихованців ФСТ “Колос”. Крім цього, є бажання започаткувати спартакіаду серед працівників органів місцевого самоврядування.
— Які проблеми у ФСТ “Колос”?
— Нас переслідують дві головні проблеми — фінанси та кадри. Обидві пов’язані між собою. Не ”забиваються” кошти на нижніх рівнях у сільських та селищних радах на діяльність сільських спортивних клубів. А без грошей не знайдеш людей, які б організували фізкультурно-спортивну роботу на селі. Якщо десь і є фанати, які працюють, то взяти участь у змаганнях не можуть. Минулого року ми отримали всі закладені в бюджет кошти. На нинішній рік на 15 % збільшено фінансування з обласного бюджету. Але й ці кошти — крапля в морі. Центральна рада ФСТ “Колос” проводить часткове фінансування. Хочеться подякувати спонсорам та меценатам, які допомагають нам у проведенні змагань.
— З чим крокуєте у 2007 рік?
— З надією на краще. Нинішній рік оголошений “Роком створення нових і роботи наявних сільських клубів на Рівненщині” . Це головне завдання для нас і будемо над ним працювати.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору